Jobbik: Minősítsék át vegyi üzemekké az akkumulátorgyárakat!

Jobbik: Minősítsék át vegyi üzemekké az akkumulátorgyárakat!

A konzervatív párt határozati javaslatot fog a parlament elé terjeszteni a visszaélések és szabálytalanságok nyomán, amelyek az iváncsai akkumulátorgyárban történtek.

Az iváncsai akkumulátorgyárban történt visszaélésekről és szabálytalanságokról tartott sajtótájékoztatón Kálló Gergely Dunaújváros főterén emlékeztetett, Szijjártó Péter pár éve jelentette be, hogy megindul Magyarország legnagyobb zöldmezős beruházása Iváncsán. Akkor derült ki, hogy a magyar állam 80 milliárd forintos hozzájárulással támogatja az építkezést, illetve ezt biztosítja a dél-koreai SK Innovation számára.

Már az építkezés során rengeteg szabálytalanság és rengeteg visszaélés volt tapasztalható

- elevenítette fel Kálló, rámutatva: elég csak a hétfői mérgezésre gondolni, amikor védőruha nélkül küldtek be dolgozókat olyan termekbe, melyekben veszélyes anyagokat tároltak. Miután ezeket belélegezték, hányás, hasmenés és kiütések tüneteitől kezdtek szenvedni.

Mindegyik munkavállalót orvosi vizsgálatra kellett küldeni, és a rendőrség is nyomozást rendelt el

- fűzte hozzá.

Kálló Gergely felidézte, hogy az iváncsai lakosok szerdán arra ébredtek, hogy megbénították a település forgalmát az ott dolgozók.

Ugyanis Garancsi István, a Market Zrt. tulajdonosának alvállalkozója több száz milliárd forinttal tartozik a dolgozóinak, nem fizették ki a bérüket. Majd gyorsan megállapodtak, hogy folytathassák a munkát - fűzte hozzá.

Kálló arra is kitért, hogy a beszámolók szerint

az építkezés során a szabályok lazán kezelése miatt már két haláleset is történt.

Úgy látja, joggal merül fel a kérdés, ha már most ilyen szabálytalanságokra kerül sor, mi lesz amikor már üzemelni is kezd a gyár.

Bencze János, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője azt ismertette, milyen javaslatuk arra vonatkozóan, miként lehetne szigorúbban betartatni a szabályokat az iváncsai gyárban.

A jobbikos politikus elmondta, pártja határozati javaslatot fog a parlament elé terjeszteni arról, hogyan lehet megvédeni az érintett munkavállalókat és vállalkozókat, akik tisztességesen dolgoznának.

Egyrészt, aki bármennyi közpénzt használ fel a vállalkozásában, essen szigorúbb elbírálás és ellenőrzés alá, hogy a közpénz útja belátható legyen, és elkerülhető legyen a bérek kifizetésének elmaradása. Másrészt, ha egy ilyen vállalkozás megszegi a munkavédelmi előírásokat, veszélynek teszi ki a dolgozóit, áthágja a környezetvédelmi és egészségügyi előírásokat, annak a cégnek függesszék fel a tevékenységét. Harmadik pontként pedig, ha egy ilyen vállalkozás nem fizet az alkalmazottainak, ugyancsak függesszék fel a működését, ahogy ez például Németországban is működik - fejtette ki Bencze.

Végül Kálló Gergely a negyedik pontról azt mondta, mivel ezek az akkugyárak autóalkatrészeket előállító üzemnek számítanak, kevésbé vonatkoznak rájuk szigorú szabályok, így a javaslatcsomag része az is, hogy

minősítsék át ezeket vegyi üzemekké, amelyek komolyabb veszélyt hordozhatnak magukban.

Címlapkép: A dél-koreai SK Innovation vállalat első európai gyárának építési területe a komáromi ipari parkban 2018. március 8-án, az ünnepélyes alapkőletétel napján. (MTI Fotó: Krizsán Csaba)