Jobbik: a Fidesz fizessen 700 milliárdot - Lázár János meg mondjon le

Természetesen szóba került a Betyársereg, Morvai Krisztina és Kovács Béla is.

Volner János szombati, a Fidesz székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján a támogatási pénzek zárolására utalva azt mondta: nem azt történt, hogy a kormány a magyar emberek érdeke miatt ütközött Brüsszellel vagy formai hibát vétett, hanem egyértelműen olyan esetekről van szó, amikor egyes eszközbeszerzéseket ötszörösére, egyes munkatársi közreműködéseket pedig kilencszeresére áraztak be a pályázók, és ezt nem szűrte ki a rendszer. Szerinte ez kifejezetten korrupciógyanús ügyekre utal, ami nem maradhat következmények nélkül, a személyes felelősséget is vállalnia kell valakinek, Lázár Jánost ezért lemondásra szólította fel.

Mint ismeretes, Brüsszel főleg az Orbán-kormány alatt felmerült hibák miatt blokkolja a 700 milliárdos támogatási programot. Az uniós pénzek intézésének fő felelőse pedig Lázár János.

A Jobbik alelnöke egy 700 milliárd forintról szóló csekket ragasztott a kormánypárt Lendvay utcai székházának kapujára, s azt hangoztatta: a Fidesz

"pártkasszából vagy az ellopott pénzekből fizesse vissza azt a kárt, amelyet okozott".

Morvai vagy a Betyársereg mondhat mást is, mint a Jobbik

Az MTVA feltette a kötelező Kovács Béla-kérdést a sajtótájékoztatón. Volner János ennek kapcsán kifejtette, hogy az említett európai parlamenti politikus a Jobbik álláspontjának megfelelően lemondana a mentelmi jogáról. Még akkor is, ha képviselőtársa, Morvai Krisztina egyéni, szakmai meggyőződése alapján különvéleményének adott hangot. Mint a pártalelnök elmondta: a Jobbik nem gombnyomókból, hanem önálló gondolkodásra képes emberekből áll. Nem tette hozzá, hogy Morvai ráadásul nem is párttag. A Betyársereggel kapcsolatban leszögezte, hogy külön utakon járnak, annak tetteiért, megnyilatkozásiért a Jobbik nem felelős, hiszen az egy másik, független szervezet, mely tudomása szerint szintén a nemzet jövőjét szeretné jobbítani.

Nem a sufni-brókercégekre – nem a parlamenti erőszakra

Kérdés hangzott el azzal kapcsolatban is, hogy állami földek vagyonkezeléséről szóló jogszabálycsomag zárószavazását elhalasztotta a Parlament, a kormány az ellenzékkel nem egyeztet, igyekszik elkerülni a kétharmados törvényhozás szükségességét. Volner elárulta, hogy a „nemzeti együttműködési rendszerében”, a kormány még a saját frakciójával sem egyeztet mindig, az ellenzékiekkel meg még annyira sem. Miután a Fidesz kétharmad megszűnt, a kormány mindent megtesz azért, hogy akaratát keresztülverje az Országgyűlésen, de ha kell, akkor a Jobbik először a hazai jogorvoslati fórumokon, az Alkotmánybíróságon és a köztársasági elnökön keresztül, ha szükséges, akkor a nemzetközi szinten, de igyekszik megakadályozni az általuk nem támogatott törvények megalkotását. Volner elképesztőnek tartotta, hogy a különféle "sufni-brókercégeket" senki nem ellenőrizte és azt is, hogy a brókerbotrány kellős közepén, a kormány cinikus módon kitüntette Szász Károlyt, aki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének az elnöke.