Jobbik: Az fizesse az EU-s büntetést, aki okozta!

Fejenként tízezer forintba kerülnek az uniós pénzekkel kapcsolatos visszaélések.

A Jobbik határozati javaslatot nyújtott be a Parlamentnek annak érdekében, hogy az uniós forrásokkal kapcsolatos visszaélések következményeit azok viseljék, akik érintettek a pályázatokban – ismertette Bana Tibor, az ellenzéki párt alelnöke, országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján. A honatya emlékezetett, a jelenlegi szabályozás szerint azt a 100-150 milliárdos büntetést, mely Magyarországot fenyegeti „tisztességes honfitársainknak kell visszafizetniük”, a párt szerint viszont az lenne igazságos, ha ezt a terhet az érintettek viselnék.

Bana Tibor felidézte, 2010 óta a Fidesz és az Orbán Viktor által vezetett kormányok „a korrupció melegágyaként” tekintettek az uniós pénzekre. Úgy vélte, elsődleges szempont volt, hogy a saját oligarcháik részesüljenek ezekből a forrásokból, miközben a magyar kis- és középvállalkozások „fuldokoltak a bürokrácia mocsarában”.

Százmilliárdos kárt okozhatott Orbánék ügyvédje, mégsem neki kell fizetni a bírságot

Az Európai Bizottság több mint százmilliárdos támogatásmegvonási javaslattal állt elő, mert 29 uniós projektből 24-ben súlyos hibát találtak. Mindezt úgy, hogy az adott időszakban a közbeszerzési ellenőrzések 78-91 százalékát a kancellária külső tanácsadóknak szervezte ki. Az viszont nem egyértelmű, hogy bírság esetén az adófizetők, vagy a kormányközeli konzorciumok állják majd a cechet.

A sajtótájékoztató alatt a Jobbik Ifjúsági Tagozat aktivistái tízezer forintos csekkeket „osztogattak” a járókelőknek. Bana jelezte, ezzel fejezik ki, hogy minden magyar állampolgárnak fejenként ekkora összegbe kerül az a felelőtlenség, ami a kormányt és azokat a magánszemélyeket érinti, akiknek felelniük kellene ezekért az ügyletekért.

A képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy a következő hétéves uniós pénzügyi ciklusban Magyarországot komoly elvonások sújthatják. Ezzel kapcsolatban Bana kifejtette, Magyarországnak csatlakoznia kellene az uniós pénzek elköltését felügyelő Európai Ügyészséghez, a kormány ezzel tudná bizonyítani, hogy valódi lépéseket kíván tenni a korrupció felszámolásának érdekében. Ismertette, pártja szerint az uniós források elosztásának rendszerét meg kell változtatni, hogy a magyar kis- és középvállalkozások, a kutatás-fejlesztés, innováció, oktatás, egészségügy, szociális szféra részesüljön azokból, így a magyar bérek felzárkóztatására is hangsúlyt kellene helyezni. Közölte, európai parlamenti választási kampányukban is ezt fogják középpontba állítani.