A megbüntetett képviselők az SMA-s betegek kezelésére akarják adni levont tiszteletdíjukat

Arra kérik Kövér Lászlót, hogy a tőlük elvett pénzt ne lopják el, hanem adják a betegeknek.

Kedden a parlament fideszes többsége Kövér László házelnök kezdeményezésére megszavazta, hogy jelentős összegű büntetéseket szabjanak ki az ellenzéki képviselőkre. Az esetenként akár több mint egymillió forintos bírságot azért kapják az ellenzéki politikusok, mert tavaly decemberben fellázadtak a rabszolgatörvény elfogadása ellen.

Mint azt már korábban is jelezték, a büntetés megszavazása után a Jobbik követeli Kövér László házelnöktől, hogy a "képviselőinek igazságtalan megbüntetéséből" befolyó milliós tételt az állam és a társadalombiztosítás által nem támogatott, lényegében halálra ítélt SMA-izomsorvadásos betegek egészségügyi kezelésére fordítsa.

„Komolyan tartunk attól, hogy a rabszolgatörvény ellen tiltakozó képviselők most megszavazott bírságát is ellopja a hatalom, illetve teljesen értelmetlen, felesleges, Orbán hóbortjait és a kormányzati luxust szolgáló célokra fordítják”

– fogalmazott a Jobbik közleményében Ander Balázs, Jakab Péter, Rig Lajos és Stummer János megbírságolt képviselő.

„Ebből a gyerekből nem lesz semmi, csináljunk másikat"

Tóth Tímeának két évet jósoltak az orvosok, miután először jelentkeztek nála az SMA tünetei. Most 41 éves, egy informatikai cégnél dolgozik projektmenedzserként. Ugyan létezik már olyan gyógyszer, amivel az izomsorvadást meg lehetne állítani, de az állam nem támogatja. Sok országban már ingyenessé tették, Tímea sorstársaival közösen ennek itthoni megvalósításáért indított mozgalmat.

„Emiatt kérjük nyomatékosan a multinacionális cégeknek lefekvő Fidesz erős emberét, Kövér Lászlót, hogy hasson oda párttársaira, és az igazságtalanul kirótt büntetések összegét – más külföldi országokban, mint például Romániában, államilag finanszírozott –, SMA-s betegek gyógykezelésére fordítsák az utolsó fillérig” – írták.

Stummer János (415.800 forint elvonás) lapunk érdeklődésére leszögezte, nem bánt meg semmit, „Ha Orbán Viktor újra saját népére támad, ugyanezt a reakciót várhatják tőlem” - fogalmazott a politikus, hangsúlyozva, hogy csak úgy mint frakciótársai, ő is az SMA-ban szenvedő gyermekeknek és szüleiknek juttatná el az elvont tiszteletdíját.

Ander Balázs (445.500 forint elvonás) szerint a büntetés abba a megtorlási láncolatba illik, amit Orbán Viktor megígért a választások előtt. Nemcsak az ellenzéki pártokat, de a képviselőket, így a jobbikosokat is eléri a párt ökle, most éppen Kövér László formájában – magyarázta a politikus, majd hozzátette: „ezzel próbálnak megfélemlíteni, elhallgattatni minket”.

Az elvont tiszteletdíjak kapcsán úgy fogalmazott, a kormánypárti többségnek alkalma lenne most, hogy egy gesztust gyakoroljanak, és ezeket az igazságtalanul kirótt bírságokat ne a kisgömböc feneketlen bendőjében tüntessék el, hanem olyan célokra fordítsák, amelyekkel emberi sorsokon tudnának javítani. De teljesen érzéketlenek, nekik csak a megtorlás számít – mondta Ander Balázs.

Ez egy tipikus koncepciós eljárás, a Mentelmi bizottság előtt arra sem kaptunk lehetőséget, hogy nyilvánosan megvédjük magunkat, és a parlamentben is a vádlottak meghallgatása nélkül hirdették ki az Orbán Viktor dolgozószobájában megszövegezett ítéleteket – magyarázta Jakab Péter (1.247.400 forint elvonás).

A Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint ezzel a bírsággal a hatalom azt üzeni azoknak, akik nem hajlandóak meghajolni előttük, hogy előbb-utóbb mindenkit utolérnek. Legalább annyi haszna legyen a társadalomnak ebből, hogy a rászoruló betegek javára fordítják ezt a több mint 40 millió forintos elvonást – utalt az SMA-ban szenvedők támogatására Jakab Péter.

Rig Lajos (445.500 forint elvonás) korábban lapunk úgy fogalmazott, hogy addig nem adje fel a harcot, ameddig nem kap minden kezelésre váró SMA-s államilag támogatott terápiát. "Ezért hamarosan az egészségügyi államtitkárral egyeztetek az SMA-szövetség elnökének társaságában" - tette hozzá.

(Az elvont tiszteletdíjak sorsával kapcsolatban írtunk az Országház sajtóosztályának, ha válaszolnak, akkor azt közöljük Önökkel.)

Mint beszámoltunk róla, kedden szinte egyszerre kaptak büntetéseket az ellenzéki képviselők a fideszes többségtől, és szavazták le a jobbikos Rig Lajos javaslatának tárgysorozatba vételét, amelynek elfogadásával –Romániához hasonlóan- minden gerinc eredetű izomsorvadásban szenvedő magyar ember államilag finanszírozott, életmentő kezeléshez juthatott volna.