Jobbik: ellenőrizzék az olimpiai pénzeket!

Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett rá: Török Ferenc ügyvéd, korábbi kétszeres olimpiai bajnok öttusázó indított pert a MOB ellen. Azt kérte a bíróságtól, hogy semmisítsék meg a 2012. február 26-i alapszabály-módosító és tisztújító közgyűlés határozatait, mert indoklása szerint a közgyűlés összehívása, lefolytatása, az alapszabály módosítása és az új tisztségviselők választása is szabálytalanul történt akkor. A Fővárosi Törvényszék múlt hét csütörtökön első fokon megsemmisítette a MOB május 12-i és június 10-i közgyűlésén hozott valamennyi határozatát, egyebek mellett a 2024-es olimpia és paralimpia pályázati is.

Szilágyi György szerint az ügy súlyos kérdéseket vet fel: a MOB és annak az elnöksége „törvénytelen és szabálytalan döntések sokaságát hozhatta ezen időszak alatt”, mivel egy „szabálytalanul elfogadott alapszabály szerint működött, és a MOB-ot irányító tisztségviselőket is szabálytalanul választották meg”. A jobbikos politikus kijelentette: amennyiben a Fővárosi Törvényszék ítélete jogerőssé válik, akkor az újabb súlyos problémákat vethet fel.

Szilágyi idézte a MOB közleményét is, amelyben Török Ferenc vádjaira reagáltak, azt írták:

"Ügyészség mint a Magyar Olimpiai Bizottság törvényességi felügyeleti szerve megállapította a Magyar Olimpiai Bizottság szabályos működését."

A Jobbik országgyűlési képviselője szerint ez a kijelentés megmutatja a 2010 óta „kialakult áldatlan helyzetet”, amely a sport irányítását és felügyeletét jellemzi.

„A Fidesz a teljes irányítása alá vonta a magyar sportot. Fideszes politikusok ülnek a MOB vezetésében, a sportági szakszövetség elnökségeiben és a jelentősebb egyesületek vezetői székeiben is. Az ügyészség pedig csak felületesen ellenőrizte a politikusok által irányított szervezeteket. Ez azt eredményezte, hogy a sportba áramló súlyos tíz- és százmilliárdok komolyabb ellenőrzések nélkül, és szinte követhetetlenül lettek elköltve”

- mondta Szilágyi.

Megjegyezte: az Olimpiai Charta tiltja, hogy közhatalmi szervezet delegáljon a nemzeti olimpiai bizottság közgyűlésébe tagokat. A képviselő rámutatott: „nálunk ezt is felrúgták, hiszen jelen pillanatban is 22 önkormányzat delegál tagokat a MOB közgyűlésébe”.

A Jobbik többször is követelte, hogy a politika vonuljon ki a sport közvetlen irányításából. De az erre irányuló jobbikos törvénymódosításokat leszavazták a kormánypártok. A jobbikosok támogatták azonban azokat a változásokat, amelyek a párt szerint a sport fejlődését szolgálják. Ilyen volt pl. az úgynevezett egycsatornás támogatási rendszer bevezetése. Ami azt eredményezte, hogy a különböző sportágak a MOB-on keresztül juthatnak anyagi támogatáshoz.

„Támogattuk, de a rendszer bevezetésénél is követeltük, hogy szigorú állami kontroll legyen, hiszen itt súlyos tízmilliárdok, közpénzek elköltéséről, elosztásáról van szó”

- hangsúlyozta Szilágyi.

A Jobbik fontosnak tartja a sport támogatását, de csak átláthatóan, és a törvényi előírásoknak megfelelően. A párt korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) figyelmét is felhívta arra, hogy nem tartják elégségesnek a sportba áramló közpénzek ellenőrzésének rendszerét, azt is felvetették, hogy törvényességi hiányosságok is fennállhatnak, de csupán „lekezelő és pökhendi válaszokat” kaptak.