Jobbik: fideszes oligarchiaépítés zajlik a Délvidéken is

Délvidéken nagy hullámokat kavartak értesüléseink. Magyarország közpénzéből szerb szélsőségekhez dezertáltak és Fidesz-közeli oligarchia-csoportok járhatnak jól.

Délvidéken nagy hullámokat kavartunk

Miután publikáltuk a birtokunkba jutott dokumentumot a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége közleményben tiltakozott a "botrányos táblázat" ellen. Pásztor István a VMSZ elnöke a Vajdasági Rádiónak nyilatkozva elismerte, hogy ilyen dokumentum készült, és azt is, hogy ez "azoknak a lehetséges cégeknek a listája, amelyek anyagi támogatásban részesülhetnek a vajdasági magyar közösség gazdaságélénkítő programján belül." Szávay István a Jobbik alelnöke ezután háborodott fel, kétségeinek mai, budapesti sajtótájékoztatóján adott hangot, azt is elmondta, hogy az ügy Délvidéken nagy hullámokat kavart.

Hazafias kötelesség a külhoni magyarság támogatása

Szávay leszögezte: az anyaország felelőssége, hogy a külhoni magyarságot támogassa, kiálljon a határon túli magyarság nyelvi és közösségi jogaiért, de ez a mai világban már kevés. A jobbikos képviselő rávilágított arra, hogy munkahelyek, megélhetés, jövőkép nélkül a magyar nemzet kisebbségbe szorult tagjai az elszakított területeken elveszthetnek. Szávay szerint ezért mindent meg kell tenni a külhoni magyarság gazdasági megerősítéséért is, akár kezdeményezés hitelek segítségével is. Többször is kihangsúlyozta, hogy szerinte ez nem kérdés, ezt tehát nem is kifogásolta.

Pásztor listája: egy még meg sem hirdetett pályázat nyertesei?

Az ellenzéki politikus is az alfahir.hu portál hétfői hírére hivatkozott, amiben azt adatsort elemeztük, ami a „Vajdasági magyar közösségek terület és gazdaságfejlesztési stratégiája” – címet viselő, eddig ismeretlen tervezet kapcsán született.

Eddig ugye azt sem tudtuk, hogy lesz ilyen pályázat, de mint megírtuk Pásztor már a leendő nyertesek neveivel érkezhetett Budapestre. A Jobbik alelnökét nem nyugtatja meg, hogy a VMSZ első embere szerint a lista nem végleges. Szávay eleve aggályosnak tartja, nem érti, hogy miért van szükség egy olyan dokumentumra, ami egy még fel nem állt háttérintézmény, ki sem hirdetett pályázataival kapcsolatban, konkrét nevekről, vállalkozókról, mi több konkrét projectekhez rendelt összegekről beszél. Ennek a listának létét Pásztor István a VMSZ elnöke sem tagadta, csak azt mondta, hogy a lista „nem végleges, és nem is titkos". Ezt is csak az után, hogy az ominózus dokumentumot megjelentettük. 

Tényleg nem mindenki VMSZ-es

Bár Pásztor szerint a lista nem VMSZ-es, a Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy a listán szerepel a VMSZ elnökségi tagja, Bunford Tivadar és fia, Bunford Olivér, illetve Kern Tamás elnökségi tag testvérének a cége. Ezekben az esetekben több millió eurós összegekről van szó – emelte ki Szávay.

A politikus igazat adott Pásztor Istvánnak, legalábbis abban, hogy nem mindenki VMSZ-es. Hiszen a listán szerepel Sinkovics György, aki magyarként, a Szerb Haladó Párt törökbecsei képviselője. Ennek a pártnak a jogelődje néhány évvel ezelőtt két szendviccsel akarta Budapest fele útnak indítani a délvidéki magyarokat. Sinkovics most jó néhány szendvicshez készíthet belevalót, hiszen a lista szerint sertés-marha vágóhidat szeretne, ehhez pedig negyedmillió eurós hitelt kaphat.

Orbán is megismerhette „Pásztor 11 milliárdos mutyilistáját”

Szávay szerint felmerül a kérdés, hogy a magyar kormány tud-e a listáról és mi arról a véleménye. Pásztor ugyanis azt is elismerte, hogy a listán szereplő cégek többségét végiglátogatták és az alfahir.hu úgy tudja, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának szakemberei is velük tartottak. Az alfahir.hu bennfentes forrásaira hivatkozva azt írta, hogy Pásztor az Orbán Viktorral való találkozójára is magával vihette ezt a táblázatot. Ezért Szávay szerint a kérdésekre a miniszterelnöknek is válaszolnia kell.

Nem munkahely-, hanem oligarchiateremtés

A tervezet több helyen, visszatérő motívumként hangsúlyozza, hogy  "a támogatásoknak szakmailag mindenkor indokoltnak kell lenniük", és a kedvezményezetteknek "rendezett gazdasági háttérrel, valamint jövőképpel és megalapozott tervekkel" kell pályázati úton bizonyítaniuk alkalmasságukat.

Ehhez képest Szávay szerint a project kapcsán nem valós munkahelyteremtésről van szó, hanem többségében a Fideszhez, illetve a VMSZ-hez közel álló oligarchiacsoportok támogatásáról. A politikus elmondta, hogy a propagandával szemben nem a „családi sütödék” kapnak segítséget, hanem azok, akik a szerb rablóprivatizáció nyerteseiként amúgy is jelentős eszközállományt, anyagi javakat halmoztak fel.
Megjegyezte, hogy a pályázat alapján kölcsönről van szó, de - szavai szerint - a cégeknek a mai körülmények között nem könnyű ilyen nagy összegű hitelhez jutniuk, ezért a hitelben részesülő vállalkozások komoly előnyre tehetnek szert.

A Jobbik országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy a 11,5 milliárd forintos összegből nem vajdasági magyar kisvállalkozók jutnak – néhány ezer vagy tízezer eurós - hitelhez. Ehelyett ugyanaz történik a határon túl, mint amit a Fidesz Magyarországon is tesz, "a munkahelyteremtés jelszava alatt oligarchákat töm tele pénzzel" - mondta.

Munkanélküliségben süllyed el egy nemzet

Magyarország legnagyobb ellenzéki pártja szerint tehát fideszes klientúra-építés zajlik, nem pedig munkahelyteremtés. Márpedig éppen a régióbeli munkanélküliség írt döbbenetes történeteket a közelmúltban.   Ez az egyre erősebb jelenség vezetett el a javarészt délvidéki fiatalokból álló Magyar Remény Mozgalom (MRM) politikai tevékenységének befagyasztásához is, mert annak tagjai, önkéntesei nagy számban távoztak kényszerből külföldre, korosztálybeli sorstársaikhoz hasonlóan. Utóbbi eseménysort azonban nem biztos, hogy fájlalja Pásztor. Ugyanakkor a délvidéki magyarság nem csak egy, a VMSZ-el rivális pártját, hanem legújabb nemzedékét is elveszítheti. Nem ez az első eset, hogy a Jobbik szerint a Fidesz megoldás helyett, klientúra-építésre használhatja a közpénzt.