A Jobbik Ifjúsági Tagozata barátságát fejezte ki a lengyel nép felé

A nyilatkozat szerint „a Jobbik Ifjúsági Tagozat tiltakozik a Lengyelország ellen megkezdett, nyilvánvalóan politikai természetű nyomásgyakorlás ellen és ezúton is baráti szolidaritásáról biztosítja a lengyel nemzetet”. Szalay elmondta: a szervezet flashmobjának a célja az volt, hogy a lengyel-magyar barátság és a szabad nemzetek Európája mellett tegyenek hitet.


Szalay Szabolcs, a Jobbik IT Külügyi kabinetjének kabinetvezetője a lengyel nagykövetség előtt - Fotó: Béli Balázs

„Sajnos nem tekinthető példátlannak az a politikai hadjárat, mely a legutóbbi választások óta megindult Lengyelország ellen: egyértelmű, hogy a brüsszeli bürokrácia meg kívánja büntetni a lengyel népet azért, amiért nem az Európai Unió föderalizálását és a nemzetállami keretek felszámolását támogató vezetést választott.

Meggyőződésünk, hogy függetlenül egy nemzeti kormány ideológiájától, nem külföldön, nem brüsszeli irodákban kell egy nép sorsa fölött dönteni. Álságosnak tartjuk azt a demokráciafelfogást, mely világnézeti alapon szelektál országok között és nevez legitimnek, avagy illegitimnek a polgárok által megválasztott kormányokat.

Éppen ezért, kiállva a történelmi magyar–lengyel testvériség és egy nemzetekre és a nemzetek szabad döntésére épülő Európa mellett, szolidaritásunkról és támogatásunkról biztosítjuk barátainkat”

- áll a nyilatkozatban, amit a Jobbik Ifjúsági Tagozat nevében Szalay Szabolcs adott át a budapesti lengyel nagykövetségnek.

A molinó, amit az IT-sek most kifeszítettek, a tavaly november 11-ei, lengyelországi Függetlenség Menetét is megjárta. A vonulásos rendezvényen az első világháború után függetlenné váló Lengyelországot ünnepelték, illetve a nemzeti szuverenitás fontosságára hívták fel a figyelmet. Felszólalt Toroczkai László ásotthalmi polgármester is, a meneten pedig részt vettek a Jobbik Ifjúsági Tagozat tagjai és több jobbikos politikus is.