A Jobbik és az ifjúsági tagozata nyomást gyakorolna a kormányra nyelvvizsga-ügyben

2020-tól csak nyelvvizsgával lehetne a felsőoktatásba jutni.

„Azt szeretnék elérni, hogy ne lépjen érvénybe 2020-tól az a jogszabály, ami alapján csak középfokú nyelvvizsgával lehetne bejutni a felsőoktatási intézményekbe”

- jelentette ki Farkas Gergely, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese, a Jobbik Ifjúsági Tagozat elnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Leszögezte: pártja mindig is a nyelvtanulás fontossága mellett állt ki, és ez így van most is, részletes programjuk van erre a célra. Hosszú távon egyet is értenek azzal a céllal, hogy a felsőoktatási intézményekben majd csak nyelvvizsgával lehessen bejutni, ugyanakkor a 2020-as dátumot ezzel kapcsolatban még nagyon korainak érzik.

Farkas Gergely hozzátette: nem csupán a Jobbik, hanem az összes szakmai szervezet és többi ellenzéki párt, valamint néhány kormánypárti képviselő is egyetért azzal, hogy túl korai ez a dátum. Ha ezt ugyanis bevezetnék, akkor több tízezer fiatal nem tudna bejutni a felsőoktatásba.

„Előttük bezárulnának az egyetemeknek és a főiskoláknak a kapui”

 – mondta a jobbikos képviselő. Szerinte a jelenlegi köznevelési rendszerünknek az a problémája, hogy a nyelvoktatás nem megfelelően készíti fel a diákokat a nyelvvizsgára. Akkor lehet szigorú követelményeket megszabni, ha az ahhoz szükséges feltételrendszer is adott – mondta Farkas Gergely.

Emlékeztetett rá, Székely László alapjogi biztos tavaly februárban úgy fogalmazott a jelentésében:

aggályosan és kellő előkészítés nélkül írták elő a felsőoktatásba való bekerülés egyik feltételeként a középfokú nyelvvizsgát, mint a nyelvtudás új, szigorúbb követelményét.

Az ombudsman akkor azt javasolta: inkább fejlesszék a jelenlegi iskolai idegennyelv-oktatás infrastruktúráját, és tegyék későbbre az emelt szintű követelmény bevezetésének időpontját a felkészülési idő garantálása érdekében.

Farkas Gergely vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta, anyagi alapú diszkrimináció is kialakulhat, mert azok juthatnak majd nyelvvizsgához, akiknek a családja megengedheti, hogy különórákra, nyelvkurzusokra járassák a gyermekeiket.

Akinek nincs pénze méregdrága nyelvtanfolyamokra, az ne mehessen egyetemre?

Szerinte évek óta hangoztatják, hogy igazságtalan a kormány tervezete, "amely úgy teszi kötelezővé a középfokú nyelvvizsga meglétét a felsőoktatásba való bekerüléshez, hogy a jelenlegi köznevelési rendszer nem biztosítja az ehhez szükséges feltételeket".A Jobbik szerint az elgondolás jól illeszkedik abba a politikába, amely"egyre inkább a tehetősebb családok privilégiumának tekinti a felsőoktatást".

A jobbikos politikus bejelentette, hogy kampányukat és aláírásgyűjtésüket (ITT érhetőek el a részletek) nyomásgyakorlás céljából indítják.