Jobbik-láz tört ki a választás előtt álló Kocsordon

"Hajrá Jobbik" - kiabálják a cigánysoron, amikor meglátják a nemzeti párt jelöltjét. Mitől ilyen szokatlanul egységes a lakosság?

A fórum előtt azonban a Jobbik politikusai terepbejárást tartottak a Magyarország keleti végét jelentő, a kárpátaljai-erdélyi hármashatártól csupán ötven kilométerre lévő háromezer fős településen. Kocsord lakosságának csaknem egyharmada cigány, ezért a parlamenti képviselők és helyi jelöltjük a cigánytelepet is meglátogatta, ahol leginkább a közmunka eddigi rendszerét kifogásolták: állítják ugyanis, hogy az utóbbi években nem azok kapnak munkalehetőséget, akik valóban rászorulnak, hanem azok, akik jóban vannak a polgármesterrel.

Ritka egyensúly

Földi István indulását nem csak a magyarok, hanem a cigányok is támogatják. Ezt ugyan abból is leszűrhettük, ahogy helyi vezetőik viszonyultak a Jobbik képviselőihez az utca közepén tartott rögtönzött megismerkedésük során, de mégis, elég meglepő volt azt hallani az autós konvoj felé odakiabáló csapatnyi fiatal cigány fiútól, hogy „Hajrá Jobbik!”.

„Nem akarunk semmi extrát, nem akarjuk, hogy kivételezzenek velünk. Csak annyit akarunk, hogy partnerként kezeljenek bennünket is!”

Miután a képviselők a cigánytelepen kívül meglátogatták a felújításra váró, de impozáns Tisza-kastélyt, valamint az egyik sikeres helyi vállalkozó kereskedését, nem sokkal hat óra előtt megkezdődhetett a kocsordi választási kampány végét jelentő lakossági fórum is: teltházzal.

Magyarok és cigányok vegyesen jelentek meg a művházban, amit Katona Péter regionális pártigazgató moderált, és ahol konkrét üdvrivalgás tört ki, amikor bemutatta Földi István jelöltet. A fórumon először Vona Gábor Jobbik-elnök tartott húszperces beszédet, melynek során arról beszélt a legtöbbet, hogy miközben velejéig korrupt a magyar politika, az eddigi jobbikos polgármesterek egyike sem került korrupciós ügybe. Vona szerint a politikusok hozzáállásán kell változtatni, ugyanis ez az emberek alázatos szolgálatáról, nem pedig lenézéséről és kifosztásáról kell szóljon.

„A Jobbik már akkor többet tesz, ha csak nem lop”

Ezzel kapcsolatban azt mondta, az elmúlt 26 év után már ritkaságnak számít, ha az emberek meg tudnak bízni a politikusokban ahelyett, hogy leköpnék őket. Az elnök szerint ezen kell változtatni tisztességes politikával, hiszen az emberek „az életüket bízzák rá a képviselőkre”, és ez komoly felelősség, egyben megtiszteltetés.

Az előző napon - egy Alfahírnek nyilatkozó helyi férfi szerint két idegen által - kiszórt lejárató szórólapokról azt mondta, tapasztalatai szerint azok a jelöltek nyerik a polgármesteri címet, akikkel szemben a választást megelőző napokon mocskos módszerekkel lépnek fel.

A szórólapon egyébként olyan komoly vádpontok szerepeltek, mint hogy a jobbikos jelölt néha tippmixezik, és tetoválása is van.

Vona Gábor a fórumon szót ejtett a Jobbik által életre hívott Valódi Nemzeti Konzultációról is: bírálta, hogy a KLIK „Pestről” szólhat bele egy távoli község iskolájának a működésébe is, az egészségügyre kitérve pedig a háziorvoshiányt hozta fel, mint az egész országot fenyegető jelenséget. A korrupció mértékét azzal szemléltette, hogy több jobbikos polgármestert is megkerestek vállalkozók, akik milliós összegeket ajánlottak projektjeik önkormányzati támogatásáért cserébe, de ők ezeket következetesen visszautasítják, ellenben elődeikkel. Vona feltette a költői kérdést, hogyha egy kistelepülésen egymilliót ér a polgármester támogatása, akkor mi történhet egy nagyvárosban.

A pártelnök szerint az is garantálja, hogy a jobbikosok tisztességen politizálnak, hogy őket folyamatosan figyelik, mégsem történt soha korrupciós botrány:

„Ha nekem a körmöm alatt kosz van, már abból cikket írnak a Washington Postban” - nemhogy még korrupciós ügyeik lennének, mondta.

Ismerős környezet

Dr. Apáti István jobbikos parlamenti képviselő, aki korábban jegyzőként dolgozott a kistelepülésen, arról beszélt, hogy személy szerint is sokkal tartozik Kocsordnak, amit stílusosan szólva „akár uzsorakamattal is” vissza szeretne fizetni. Ő is megemlítette a lejáratókampányt, mint mondta,

„Nem haragszunk azokra, akik övön alul támadnak, mert ez azt jelenti, hogy csak odáig érnek fel.”

A jobbikos politikus azt mondta, minden olyan szerződést felül fognak vizsgálni, ami az elmúlt években gyanús volt, majd helyi ismeretei alapján a jobbikos programból kiemelte a régóta tervezett elkerülőút fontosságát, ugyanis a településen több mint 16 ezer autó halad át naponta, ami komoly károkat okoz.

Kitért továbbá a Tisza-kastélyra is, ami 2005 óta zárva van, és mára magántulajdonba is került, ugyanakkor a község lehetőségein sokat javítana, ha - akár állami támogatással - felújítanák, és a Jobbik Hét Vezér tervéhez igazodva beállítanák az egészségturizmus alá. Jó esélyek vannak ugyanis arra, hogy a korábban szanatóriumként is üzemelő öt hektáros területen fekvő 3100 négyzetméteres épületbe be lehessen vezetni a termálvizet - magyarázta.

„Engem is megkerestek”

A legizgalmasabb korrupciós példákkal Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármestere állt elő felszólalásában. Mint mondta, olyan projekteket örökölt meg a korábbi fideszes vezetéstől, mint egy 70 millió forintra tervezett parkoló, amit aztán újra felmérettek és kiderült, hogy 22 millióból meg lehet csinálni – ennyiből is készült végül el. Nem csoda, büszkélkedett Janiczak, hogy a jobbikos vezetés alatt az egyébként nem túl gazdag Ózd egymilliárd forintos többlettel tudott zárni tavaly.

Elmesélte továbbá, hogy volt konkrét lefizetési kísérlet, de az önkormányzati autóvásárlásnál a kereskedő is már reflexből megkérdezte, hogy „akkor mennyi legyen az annyi” (tehát mennyire tolják fel az árat, amiből aztán a városvezetés lenyúlhatja a különbözetet), de ez jobbikos városban nem működik – mondta a polgármester, aki szerint a vállalkozók is örülnek a tiszta versenynek, csak ez még szokatlan nekik.

Beszélt arról is, hogy ellenzékből is lehet sikereket elérni, ehhez csupán annyi kell, hogy a polgármester mögött legyen egy őt támogató erős párt. Jelezte, hogy ez a támogatás Földi Istvánnak is járni fog, ha nyer, és Ózd esetében ez vezetett például ahhoz, hogy új börtön épülhet, de meg tudják valósítani azt az „álmot” is, hogy a városban felsőoktatás legyen. Janiczak ugyanis szerdán megállapodást kötött alá a Miskolci Egyetem rektorával arról, hogy 2017 szeptemberétől főiskolai képzés indul Ózdon.

A helyiek nagyon szeretik

Természetesen Földi István polgármesterjelölt maradt utolsó felszólalónak, akit hatalmas tapssal fogadott a hallgatóság. Földi azt mondta, a mocskolódásra adott válaszának ezt a fórumot szánja, ahol mindenki elmondhatja véleményét, mindenkit meghallgatnak, és nem névtelenül mocskolódnak. Azt mondta, választási programját a helyi lakosokkal együtt alkotta meg, járta a települést, és meghallgatta, ki mivel elégedetlen. Ezek alapján állította össze kilencpontos programját (ide kattintva elolvasható).

Földi István arról beszélt, hogy rengeteg segítséget kapott a felkészülés során, és „reálisan, szeretettel akar dolgozni” Kocsordért. Ő is kiemelte az egyik legfontosabb problémát, az M49-es elkerülőút hiányát, de beszélt a fiatalok elvándorlásáról, valamint arról, hogy vissza kell hozni a településre a közösségi életérzést, ehhez pedig programok kellenek.

Külön kiemelte a sokak egyetlen megélhetését jelentő közmunkaprogram körüli problémákat is: úgy vélte, a munkát az ismeretség helyett rászorultsági alapon kell kiosztani, hogy valóban azokon segítsen, akiknek a legnagyobb szüksége van rá.

Szerinte azért buzdították őt az indulásra, mert nemet mert mondani azoknak, akiknek mások nem. Kocsordnak van jövője – tette hozzá a szórólapokon és plakátokon is szereplő szlogent, majd arról beszélt, hogy nem is szabad arra gondolni, mi lesz akkor, ha nem ő nyeri a választást. Ettől függetlenül - tette hozzá -, már azt is megtiszteltetésnek veszi, hogy egyáltalán jelölt lehetett, majd egy közkedvelt korábbi polgármester özvegye által neki mondottakkal búcsúzott: Vagy most, vagy soha.

Kocsordon május 8-án, vasárnap lesz időközi önkormányzati választás, Földin kívül egy munkáspárti jelölt van, a többieket hivatalosan nem támogatja senki.