Jobbik: radikális áfacsökkentést a megszorítások helyett

A Jobbik szerint a korábbi évek megszorításai után alapjaiban változatlan költségvetési javaslatot nyújtott be a nemzetgazdasági miniszter.

Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerdán a Parlament előtt tartott sajtótájékoztatóján úgy ítélte meg: a gazdaság elképesztően túladóztatott, egzotikus adófajtákkal is sújtott, az emberek olyan terheknek vannak kitéve, amelyek nem indokoltak.

Ide sorolta az Európai Unióban rekordnak számító 27 százalékos áfát, de kifogásolta azt is, hogy az Orbán-kormány 2010-es hivatalba lépése óta negyven féle adótípust vezetett be vagy növelt meg, amelyekből a Jobbik leglább 8-10-et kivezetne. A Jobbik három lényeges ponton változtatna a büdzsén:

Elsőként a legnehezebben élők helyzetének javítása érdekében elindítaná a radikális áfacsökkentést, az alapvető élelmiszerek, valamint a gyermeknevelési cikkek tekintetében, amelynek a párt szerint jelentősebb hatása lenne, mint a személyi jövedelemadó minimális csökkentésének.  Z. Kárpát Dániel szerint, nemhiába, nevezik a 

„szegények adójának”,

az áfát.

A Jobbik emellett egy termelést támogató adórendszert vezetne be, amellyel elsősorban a turizmusban, az iparban és a mezőgazdaságban működő  kis- és közepes vállalkozások számára hozna könnyítéseket.

Harmadszor pedig megoldanák a devizahiteles krízist is - mondta Z. Kárpát Dániel, aki szerint a kormány erre képtelen, a problémát csak kozmetikázza,

"hintőport szór a nyílt sebre."

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán a 2016-os költségvetés parlamenti benyújtásakor még azt mondta, hogy az adócsökkentés költségvetése lesz a jövő évi büdzsé, a hiány 761,6 milliárd forint lesz, míg az államadósság a GDP 73,3 százalékra csökkenhet jövő év végére.