Szenteste a családdal? A Jobbik munkaszüneti nappá nyilvánítatná december 24-ét

Szenteste a családdal? A Jobbik munkaszüneti nappá nyilvánítatná december 24-ét

A Jobbik ma ismét benyújtotta törvénymódosító javaslatát, amely december 24-ét munkaszüneti nappá nyilvánítaná - közölte a párt, hozzátéve, nem véletlenül az államalapításunk munkaszüneti napján adta be Balassa Péter országgyűlési képviselő az indítványát, mivel úgy vélik, szenteste napjának is piros betűs ünnepnek kell lennie.

A Jobbik konzervatív, jobboldali néppártként úgy gondolja:

"ez értékválasztás kérdése is, egy magát kereszténynek valló ország kormányának tekintettel kell lennie a magyar családok azon igényére, hogy december 24-től 26-ig együtt tudjanak lenni".

Hangsúlyozzák, ez az időszak legyen a békesség, a szeretet és a meghitt ünneplés időszaka. Mint írták,

"december 24-e több európai országban is munkaszüneti nap, nem Magyarország lenne az első ilyen ország. Ráadásul azokban az években, amikor munkanapra esik december 24-e, akkor szenteste napját le kell dolgozni egy szombati napon, tehát a munkavállalók részéről különösen erős igény mutatkozik arra, hogy munkaszünet legyen ez a nap".

Közleményükben felidézték, korábban többször is benyújtották már ezirányú javaslatát, a kormány azonban soha nem támogatta a jelenlegi szabályozás megváltoztatását. Mindig az volt a Fidesz érve, hogy

a munkaszüneti napok számának a növelése gyengítené a gazdaságot és a versenyképességet, de ez nem igaz

- véli a Jobbik, azzal magyarázva, hogy december 24-én kétségkívül a kereskedelemből folyik be a legtöbb bevétel, de ezen vásárlásokat az emberek más napokra is be tudják ütemezni, különös tekintettel arra, hogy az advent alatt gyakorlatilag végig – hétvégente is – nyitva tartanak a boltok.

A mostani energiaválság közepette azt a szempontot sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy a kereskedelmi egységek rezsiköltsége olyan magas lehet a 24-ei néhány órás nyitvatartás alatt, hogy felmerül a kérdés, megéri-e nyitva tartani ezen a napon - tették hozzá. 

Hogyan lehet módosítani a munka törvénykönyvéről szóló törvényt december 24. érdekében?

Nem is olyan bonyolult ez a folyamat. A 2012. évi I. törvény 102. § (1) bekezdése így néz ki most: 

"Munkaszüneti nap: január 1., március 15., nagypéntek, húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25-26."

Ha a Jobbik javaslatát elfogadják, a vonatkozó paragrafusban ezt olvashatjuk majd:

"Munkaszüneti nap: január 1., március 15., nagypéntek, húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 24–26."