Jobbikos siker: Zalaegerszegen a jövőben pontosan tudni fogják, mennyi vendégmunkás is van

Jobbikos siker: Zalaegerszegen a jövőben pontosan tudni fogják, mennyi vendégmunkás is van

Úgy tűnik, Zala vármegye székhelyén a kormánypártiak sem kérnek a migránsmunkásokból. Benke Richárd, a Jobbik-Konzervatívok zalaegerszegi önkormányzati képviselőjének a vendégmunkásokkal kapcsolatos önálló képviselői indítványát ugyanis még a fideszes többségű Közgyűlés is elfogadta.

Miközben az Orbán-kormány büszkén hirdeti, hogy hazánkat ellepik az akkugyárak és Szijjártó Péter külügyér is nagyzolóan arról beszél, hogy hamarosan a világ második legnagyobb elektromos akkumulátorgyártója lesz Magyarország, arról már nem szívesen beszélnek a kormánypárti politikusok, hogy ehhez egyébként félmillió ázsiai migránsmunkást akarnak szervezetten betelepíteni hazánkba.

Orbán Viktor veszélyes tervét a Jobbik-Konzervatívok hónapok óta tematizálja, országos kampányt és aláírásgyűjtést is indítottak, hogy megállítsák a kormány törekvését és felhívják a figyelmet a várható veszélyekre. A vendégmunkástörvény kapcsán részlegesen már visszavonulót is fújt a Fidesz-kormány.

A konzervatív párt politikusai helyben is igyekeznek mindent megtenni, hogy megakadályozzák az adott esetben más vallású és kultúrájú távol-keleti migránsmunkások Magyarországra hozatalát. Így van ez a zalai vármegyeszékhelyen is. Noha jelen állás szerint Zala vármegyében egyelőre nincsen, illetve a jövőben sem terveznek akkumulátorgyárat építeni, a határmenti megyében tapasztalható munkaerőhiány miatt (melynek fő oka a nyugati országokban történő elvándorlás és munkavállalás) már megjelentek a harmadik országbeli vendégmunkások, elsősorban a multinacionális nagyvállalatoknál.

Bár a számukat nehéz pontosan megítélni, a városban néhány száztól a több ezerig számos szóbeszéd terjeng. Egy viszont biztos:

az 55 ezer lelket számláló Zalaegerszeg belvárosában sétálva már most is sűrűn lehet találkozni ázsiai migránsmunkásokkal.

Mint az Alfahír megtudta, Benke Richárd, a Jobbik-Konzervatívok képviselője éppen azért adott be egy három részből álló önálló képviselői indítványt, hogy

a jövőben tisztázni lehessen, pontosan mekkora létszámban vannak foglalkoztatva a városban a külföldi vendégmunkások, illetve az aktuális számokat látva az is ki fog rajzolódni, hogy csökkenő vagy növekvő tendencia figyelhető-e meg.

A képviselői indítvány egyúttal azt is tartalmazza, hogy Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata felhívja a helyben működő multinacionális nagyvállalatok figyelmét arra, hogy működésük, illetve minden fejlesztésük esetében részesítsék előnyben a hazai, azon belül is zalai, zalaegerszegi munkavállalókat abban az esetben, ha ilyenek rendelkezésre állnak, illetve tudásuk, végzettségük és képességeik megfelelnek az adott munkakörök betöltéséhez.

A konzervatív párt politikusa lapunknak elmondta, hogy az indítvány harmadik pontja pedig kinyilatkoztatja a helyi önkormányzat hatáskörében, hogy fontosnak tartja, hogy a helyi, zalai, zalaegerszegi fiatalok minél nagyobb számban alkalmasak legyenek a multinacionális vállalatok által is kínált munkakörök betöltésére, ezért következetesen folytatni kell közgyűlési hatáskörben azon programokat, melyek célul tűzik ki a magyar családok támogatását, a gyermekvállalás feltételeinek segítését, a szakképzés erősítését, valamint az egyetemi oktatás színvonalas működését.

Benke Richárd arról is beszélt, hogy

Zalaegerszeg és a megye jövőjét az jelenti, ha a helyi és hazai munkavállalók itt találják meg számításaikat, a jövőképüket és egzisztenciálisan is biztonságban érezhetik magukat. Ennek érdekében amit önkormányzati hatáskörben el lehet érni, azt akár akár erőn felül is meg kell valósítani, miközben világosan láttatni kell a gazdasági és munkavállalói helyzetet.

A Jobbik-Konzervatívok zalaegerszegi önkormányzati képviselője az Alfahírnek kiemelte: pártja szerint az a megoldás, ha a magyar munkavállalók bérét emelik meg, hogy megközelítse az uniós átlagot, mert csak így lehetne megelőzni, hogy a magyarok külföldre költözzenek a jobb megélhetés reményében és ott alapítsanak családot, valamint, hogy az itthon maradók munkája megmaradjon, és fel se merüljön bennük, hogy el kell hagyni szülőföldjüket.

(Címlapkép: Benke Richárd/Facebook)