Visszavonulót fújt a kormány vendégmunkás ügyben - Lukács: Ez még mindig nem elég!

Visszavonulót fújt a kormány vendégmunkás ügyben - Lukács: Ez még mindig nem elég!

Valójában csak arról van szó, hogy az általuk beletett könnyítést veszik ki. Ez még nem garancia semmire, véli a Jobbik-Konzervatívok frakcióvezetője, aki szerint a kormánynak le kellene állítania a már megkezdett betelepítéseket is.

Visszavonja az eredetileg november elsejével életbe lépő vendégmunkás-törvényt a kormány, helyette új jogszabályt alkot, erről tájékoztatta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium a Világgazdaságot.

A Fidesz-kormány hirtelen visszakozásában az is szerepet játszhatott, hogy a Jobbik-Konzervatívok kampányával hívta fel az emberek figyelmét a kormány nemzetellenes migránspoltikájára.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium arra hivatkozik, hogy tovább szigorítja a bevándorlással és munkavállalással kapcsolatos szabályokat, ezért új törvényjavaslatot készít. Valójában csak a később a törvénybe illesztett könnyítést vették ki most. Magyarázatukban szerepel továbbá, hogy a magyar munkaerő és a magyar lakosság védelme érdekében átfogó beavatkozásra van szükség a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi tartózkodását és foglalkoztatását érintően. Ez a szempont korábban nem jelent meg a kormány kommunikációjában, de úgy látszik, a Jobbik-Konzervatívok a magyarok védelmét célzó kampánya megtette a hatását.

„Ezért új törvényjavaslatot alakít ki és teljes körűen felülvizsgálja a hatályos idegenrendészeti új szabályozást” — írja a minisztériumi sajtóközlemény. Azt egyelőre még nem tudni, hogy csak kommunikációs trükkről van-e szó, vagy valóban lényegi változtatást eszközölnek a vendégmunkástörvényen.

A minisztérium azt ígéri: az új törvényjavaslat minden harmadik országból érkező számára egyértelművé fogja tenni, hogy Magyarországon csak a magyar állam által meghatározott célból, jogcímen, és feltételek teljesülése, valamint az állam ilyen döntése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni. Ez eddig nem így volt?

Csak időt nyertünk, de az még nem egyértelmű, végül milyen szabályozás mellett telepít vendégmunkásokat hazánkba a kormány.

Mivel a vendégmunkások behozatalának szabályozása még nincs rendesen kidolgozva a kormány arról is döntött, hogy egyelőre a magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvény alkalmazására nem kerül sor.

Lukács László Györgyöt, a Jobbik-Konzervatívok frakcióvezetőjét is megkerestük az ügyben.

„Azt eredményként értékeljük, hogy tiltakozásunk és aláírásgyűjtésünk miatt a kormány visszavonulót fújt bizonyos tekintetben a migránsmunkások hazánkba hozatala ügyében. Ez viszont nem elegendő. Ugyanis csak a munkások könnyebb betelepítésének szabályozását veszi ki a törvényből, de ettől még a hazánkba a kormányközeli cégek, akkugyárak ugyanúgy behozzák a migránsmunkásokat hazánkba.” - jelentette ki a párt frakcióvezetője.

A kormány tehát továbbra sem akadályozza meg, hogy elvegyék a magyar emberek munkáját és letörjék a már egyébként is alacsony hazai munkabéreket a migránsmunkások. Felszólítjuk a kormányt állítsa le a már megkezdett betelepítéseket, hagyjon fel a mérgező és veszélyes akkugyárak építésének terveivel és érje el, hogy tisztességes, európai színvonalú béreket kapjanak a magyar emberek

– tette hozzá Lukács László.

Az eredeti jogszabály, amelyet június közepén fogadott le az Országgyűlés, november elsejétől lépett volna életbe.

(Címlapkép: N1TV)