Jobbikos asztalcsapkodás után csökken a lakásépítés áfája

A lakásépítés áfája jövőre 27 százalékról 5 százalékra csökken amennyiben a parlament gyorsított eljárásban megtárgyalja az erről szóló előterjesztést.

Magyar Zoltán jobbikos országgyűlési képviselő parlamenti sajtótájékoztatóján elsőként reagált Varga Mihály szavaira, szerinte a kormány intézkedése álszent azok után, hogy bevezette Európa, mi több a világ legmagasabb adóterhét a huszonhétszázalékos áfát. Ezzel együtt a Jobbik továbbra is támogatja a lakásépítés áfájának csökkentését mint a magyar kisemberek életét megkönnyítő intézkedést, mi több Magyar Zoltán azt kérte, hogy a kormány a Jobbik másik javaslatát is támogassa: az alapvető élemiszerek áfájának csökkentését. Szavai szerint, ha a gazdaság tényleg annyira remekül áll ahogy azt a miniszter állítja akkor a költségvetési tartalék elviselné a tehercsökkentést.

Z. Kárpát Dániel a legnagyobb ellenzéki párt gazdaságpolitikusa, az Országgyűlés Gazdasági bizottságának tagjaként éppen a napokban állt ki ismét, sokadjára, határozottan a lakásépítés áfájának csökkentése mellett. Korábban a  jobbikos országgyűlési képviselő, a párt alelnöke többször felszólalt azért is, hogy az új lakások építéséhez és a meglévő otthonok felújításhoz szükséges anyagok beszerzésének áfáját 27-ről 5 százalékra csökkentsék, ezzel a felvetéssel azonban a kormány mostani javaslata érdemben nem foglalkozik.

A kiegészítő jobbikos javaslat megfontolása azért is lenne most különösen fontos mert a lakásépítési piac fellendülése miatt, a mostani javaslat nyomán önmagában a fejlesztők profitja ugyan növekedhet, de az otthonteremtés nem lesz egyértelműen könnyebb: a régi, használt lakások ára lecsökken, a telekárak azonban drágulhatnak. Az új otthont építő családok azonban általában éppen a régi lakásuk, lakásaik eladásából fedezik az új házuk építését, beleértve a telekvásárlást is. Az építési  költségek növekedhetnek a munkaerő részéről is, hiszen többek között az elvándorlás miatt már jelenleg is szakemberhiány van a szektorban, ez a feltételezések szerint, a piac bővülése miatt tovább emelkedhet.

Mindazonáltal a lépés tényleg hozzájárulhat a lakásépítések számának növeléséhez.