Jobbikos képviselők a Régiók Bizottságában

A RéB szerepe azért kiemelten fontos, mert a regionális önkormányzatokat érintő uniós szintű döntéshozatal előtt az Európai Bizottság, a Tanács és a Parlament köteles a grémiummal konzultálni.

Hogy működik ez a rendszer?

A RéB a Brüsszelben megszületett javaslatokról jelentéseket, véleményeket fogalmaz meg, illetve maga is kezdeményezhet vizsgálódást, ha véleményük szerint egy törvényjavaslat jelentősen érinti a településeket vagy a régiókat.

Ezeken kívül általános és aktuálpolitikai kérdésekben is elküldheti véleményét a Bizottságnak.

Kik alkotják a Régiók Bizottságát?

Jelenleg 353 tagja (és ugyanennyi póttagja) van a tanácsadó testületnek, mind a 28 tagállam képviselteti magát. A Tanács nevezi ki a tagokat 5 éves időtartamra, akiket egyébként a tagállam jelöl a pozícióra.

Ugyanakkor fontos kritériumoknak is meg kell felelni a jelölés folyamata során. A küldöttségnek ugyanis tükröznie kell az ország belpolitikai életét (így juthatott be a Régiók Bizottságába Árgyelán János és Dudás Róbert, a legerősebb ellenzéki erő két politikusa), illetve figyelembe kell venni földrajzi és regionális egyensúlyi pontokat is. Szempont még, hogy a jelölt helyi szinten fontos szerepet betöltő tisztségviselők legyenek.

Kezdődhet a munka?

A RéB évente öt plenáris ülés tart, az itt elfogadott döntéseket hat szakbizottságban készítik elő.

A munkafolyamatot a következő tematika alapján osztották szét: területi kohéziós politika és uniós költségvetés (COTER), gazdaságpolitika (ECON), környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy (ENVE), szociálpolitika, oktatás, foglalkoztatás, kutatás és kultúra (SEDEC), uniós polgárság, kormányzás, intézményi és külügyek (CIVEX), természeti erőforrások szakbizottsága (NAT).

Látható, hogy az EU működésének teljes szegmensét felöleli a RéB.

Hol a Jobbik helye

A Régiók Bizottságában döntően az öt legbefolyásosabb pártcsalád képviselteti magát; a Néppárt, a szocialisták, a liberálisok, a konzervatívok (reformerek) illetve az Európai Szövetség (EA).

Azonban vannak olyan képviselők, akik egyik politikai csoporthoz sem tartoznak, a jobbikos képviselők is függetlenek.

A 2015-2020 között időszakban a magyar delegációt 12 főtag (és 12 póttag) képviseli, köztük a nemzeti párt képviselőivel. Árgyelán János, a párt Fejér megyei elnöke, önkormányzati képviselő, Dudás Róbert a Heves Megyei Közgyűlés tagja, Mátraballa polgármestere, illetve póttagként Samu Tamás Gergő a Békés Megyei Közgyűlés képviselője dolgozik azért, hogy a magyar regionális érdekek minél hangsúlyosabban képviselve legyenek az Unióban.

Munkájukat a SEDEC és a CIVX bizottságokban fogják végezni.

Egyébként egy korábbi sajtóbeszélgetésen Árgyelán elárulta, hogy jelenleg valóban független képviselőként vannak jelen a Régiók Bizottságában, de az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) által képviselt irányzat közel áll a Jobbik elveihez, ezért a képviselőcsoporttal felvették a kapcsolatot, az együttműködés céljából.

Fontos leszögeznünk, hogy a RéB tagjai nem kapnak fizetést, csak költségtérítésben részesülnek, ami az utazásukat és a szállásukat fedezi.