Jobboldali elnöke lehet Perunak

A jobboldali Fujimori elsősége nem számít meglepetésnek az előrejelzésekhez képest: már a választás előtt 40 százalékhoz közeli eredményt jósoltak neki. Az exit pollok alapján a szavazatok 37,8-39,9 százalékára számíthat, csaknem húsz százalékos előnnyel.

A második helyen szoros a verseny Pedro Kuczynski - jobboldali liberális pénzügyi szakértő - és a baloldali Verónika Mendoza között: az előbbi a voksok 19,7-20,9, az utóbbi 18,8-20,3 százalékát kaphatja. Versenyben van további hét jelölt, de győzelemre semmi esélyük.

Ugyanakkor Fujimori sem lesz az első forduló után Peru új elnöke, mivel ahhoz a szavazatoknak legalább a felét és még egyet meg kellett volna kapnia. Mivel ez felettébb valószínűtlen, második forduló lesz, amelyet június 5-én tartanak.

A hivatalos eredményt - helyi idő szerint - már hétfőre ígérik.

Peru lakosai közül mintegy 23 millióan jogosultak szavazni.

Az elnök mellett alelnököt, 130 szenátort és öt alsóházi képviselőt választottak vasárnap.

Ami Fujimorit illeti, a múlt héten tüntetések voltak ellene, 20 városban tiltakoztak összesen mintegy 50 ezren. A tüntetők azzal vádolták Fujimorit, hogy apja politikai örökségét akarja továbbvinni. A jobboldali elnökjelölt azonban a nyilvánosság előtt elhatárolódott apja demokráciaellenes intézkedéseitől. Egy hete tévékamerák előtt aláírt egy dokumentumot, amelyben kötelezte magát a demokratikus intézmények és az emberi jogok megóvására.

Alberto Fujimori - aki 1990 és 2000 között volt Peru elnöke - jelenleg 25 éves börtönbüntetését tölti emberi jog megsértése és korrupció miatt.