Lezajlott a magyar jogállamiságról szóló vita az EP-ben, csütörtökön jöhet a szavazás

Lezajlott a magyar jogállamiságról szóló vita az EP-ben, csütörtökön jöhet a szavazás

Ahogyan arról beszámoltunk, Orbán nem volt jelen a szerda délutáni jogállamisági vitán  Strasbourgban, az Európai Parlamentben. Szavazás csütörtökön lesz.

Mint ismert, Rui Tavares 2013-as és Judith Sargentini 2018-as jelentése után egy harmadik EP-képviselő, Gwendoline Delbos-Corfield zöldpárti politikus is megvizsgálta a magyar jogállamiság helyzetét és jelentést készített róla az Európai Parlament számára, melyről szerdán vitáznak az Európai Parlamentben (EP), majd csütörtökön szavaznak róla az európai parlamenti képviselők.

Uniós biztos: nincs pozitív fejlemény a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatban

Az Európai Bizottság a jogállamiság helyzetével kapcsolatos aggályok tekintetében nem tud pozitív fejleményekről beszámolni Magyarországgal kapcsolatban - jelentette ki az Európai Bizottság igazságügyi biztosa Strasbourgban szerdán.

Didier Reynders, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésének Az unió alapját képező értékek Magyarország általi súlyos megsértésének egyértelmű kockázata címmel rendezett vitáján azt mondta, az brüsszeli testület az EP által felvetett aggályok legtöbbjével egyetért.

Az Európai Bizottság továbbra is minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál annak érdekében, hogy az Európai Unió közös értékeit megvédje - mondta az uniós biztos.

Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti EP-képviselő a vonatkozó EP-jelentéstervezet ismertetésekor azt mondta, a szöveg rögzíti:

Magyarország többé nem tekinthető teljes értékű demokráciának, mivel a demokrácia és az alapvető jogok helyzete tovább romlott azóta, hogy 2018-ban az EP elindította ellene a 7. cikk szerinti eljárást.

A vita zárófelszólalását a vitát indító jelentéstevő, Gwendoline Delbos-Corfield tartotta, aki megismételte, hogy Magyarországon rendszerszintű problémák vannak. Kifejtette,

a jelentésen túl az EP-nek már nincs több eszköz a kezében, és a Bizottságon a sor, hogy érdemi lépéseket tegyen.

Ezekről beszéltek a magyar felszólalók

Az alábbiakban a vita során felszólaló magyar politikusok rövid beszédeit ismertetjük a Telex tudósítása alapján.

Hidvégi Balázs, a néppárti frakcióban maradó KDNP-s képviselő szerint "hazug jelentéseket fabrikáltak". A politikus "rágalomhadjáratról" beszélt, szerinte Magyarországgal lehet tárgyalni és megállapodni, azonban a „hazug jelentéseket fabrikálók” zsarolni akarnak, nem megállapodni. El a kezekkel Magyarországtól! - zárta felszólalását.

Gál Kinga azt mondta, kártyavárként épülő boszorkányüldözés zajlik Magyarország ellen, és a baloldalt azzal vádolta, hogy elárulja a pedagógusokat és az egészségügyi dolgozókat, amikor segít az uniós források folyósításának megakadályozásában.

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője azzal kezdte, hogy az első uniós dokumentum, ami kimondja, Magyarország nem demokrácia. Arra biztatta a jelentés szerzőit, hogy utazzanak Magyarországra, és találkozzanak azokkal az önkormányzatokkal, civilekkel, akik megszenvedik „az EU első autokráciájának” uralmát.

Az MSZP-s Ujhelyi István úgy fogalmazott, „büszke magyarként” mélységesen elszomorítja Magyarország helyzete. „Vágtázó inflációt”, növekvő rezsiköltségeket emlegetett, majd arról beszélt, hogy a kormány állandóan bűnbakot keres. "Nekünk jár a pénz, jár az európai uniós forrás, de nem azért, hogy az Orbán-kormány ellopja" - fogalmazott.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik képviselője a kormány rendeleti kormányzását emelte ki. "Az a tény, hogy Orbán Viktor nem jelent itt ma meg, beismerő vallomás" - mondta. Ezután arról beszélt, hogy Magyarországon rendszerszintű korrupció van. Azt kérte, hogy az EU ne a kormánynak, hanem az önkormányzatoknak juttassa el a támogatásokat. Végül felhívta a figyelmet a kormánypropaganda olyan hazugságara, mint hogy az Európai Unió nemváltó műtéteket akar népszerűsíteni az iskolákban.

A KDNP-s Hölvényi György azt állította, hogy az egyre radikalizálódó európai baloldal gyámság alá akarja venni Magyarországot, a jelentés a vesztes magyar ellenzéket ismétli. Úgy vélte,  EU azt üzeni a magyar választóknak, hogy nem számít az akaratuk, ha nem lépnek egyszerre Brüsszellel, majd úgy fejezi be felszólalását: Nyugodtan alapítsanak meg egy hungarofób baráti kört! - tette hozzá.