Jogsértést követett el a rendőrség, mégis az áldozatnak kell fizetnie nekik

Lászlót 9 és fél éve, 2006. október 23-án délelőtt, a budapesti Nádor utcában a Kossuth térre megemlékezni igyekvő, több száz emberrel együtt a rendőrség közel egy órán át körbezárta. Gyülekezésüket annak békés jellege ellenére erőszakkal feloszlatta, majd kiszorították őket a tér közeléből, így megakadályozták részvételét az 1956-os szabadságharcra történő megemlékezésen.

Az Ítélőtábla mostani döntésében megállapította, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség mindezzel megsértették személyes szabadságát. Ezért példás büntetésként azt szabták ki, hogy a rendőrök

magánlevélben kérjenek elnézést tőle.

Az ítéletben azonban az is szerepel, hogy Lászlónak

120 ezer forint perköltséget kell fizetnie a rendőrségnek.

Igen, jól olvassa: a bíróság megállapítja, hogy a zsaruk jogsértést követtek el, majd a jogsértett felperest kötelezik a perköltség megfizetésére.

A meglehetősen abszurd verdiktet azzal indokolják, hogy László az elévülési időn (5 éven) túl nyújtotta be kártérítési keresetét. Ügyvédje, Gaudi-Nagy Tamás szerint azonban ez az érvelés nem állja meg a helyét.

A régi Ptk. jelen ügyre alkalmazandó szabálya szerint a  követelések ugyan öt év alatt valóban elévülnek, de ha a követelést a jogosult menthető okból nem tudja érvényesíteni, az akadály megszűnésétől számított egy éven belül a követelés akkor is érvényesíthető, ha az elévülési idő már eltelt. Ezt nevezik az elévülés nyugvásának. Jelen esetben is erről van szó – magyarázza a perről készült videóban a jogvédő.

Ez az akadályoztatás László esetében pedig egyszerűen az volt, hogy a Kúria csak 2011 decemberében, a véres 2006-os ősz után több mint öt esztendővel mondta ki, hogy az ominózus Nádor utcai rendőri intézkedés jogellenes volt. Kártérítési igényt is csak ezt követően lehetett benyújtani. Vagyis a károsultaknak

eleve nem volt lehetősége az elévülési időn belül perelni.

László keresetét 2012-ben nyújtotta be, a fenti ítélettől számított egy éven belül, tehát követelése nem évült el. Gaudi-Nagy szerint így esélye lehet a jogerős ítélet elleni  felülvizsgálati kérelemnek.

A 2002-2010 közötti jogsértések időszakából több száz jogsértetti kárigény még mindig rendezetlen, egy részük 2006. október 23-i eredetű: a hajnali Kossuth téri és a délelőtti Nádor utcai jogellenes oszlatások áldozataié. Más részük pedig a Bajtársiasság napján, 2009. július 4-én jogellenesen meghurcolt gárdistáké – hívja fel a figyelmet a jogász.

(A videós tudósítást Bognár Tibor és Almási Lajos készítették.)