Jönnek az orosz űrterminátorok

Rogozin szerint "egy olyan avatár létrehozása a cél, mely az orosz űrállomás legénységi tagja lehet".

A szerkezet mindenféle védelem nélkül képes lesz az űrséták során való munkavégzésre, míg az operátor az űrállomás biztonságos, belső terében maradhat.

A robotok az emberi test apró mozdulatait is utánozni tudják majd, így képesek lesznek a precíziós, finom mozgásokat igénylő feladatok ellátására is.

"Úgy gondoljuk, hogy a mesterséges intelligenciával ellátott robotok koncepciója hosszútávon nem tündérmese"

- nyilatkozta Rogozin. A politikus azt is leszögezte, hogy szisztematikusan haladnak a fejlesztésekkel afelé, hogy a katonai technológia eredményeit a civil és tudományos világba is át tudják ültetni.

Meglátása szerint Oroszország csak így őrizheti meg ezeken a területeken a jelenlegi kedvező pozícióit.

A bemutatott prototípusok közül a "Fyodor" névre hallgató, csupán egy emberi felsőtestet mintáz, ennek feladata a működtető mozdulatainak pontos utánzása, és a precíz ujjmozgásokat igénylő feladatok megoldása lenne.

Ez az eszköz már képes autót vezetni, illetve ponthegesztési munkákat végrehajtani. A tervek szerint a jövőben már önállóan is képes lehet hasonló feladatok elvégzésére.

A szerkezet további előnyének tekinthető, hogy képes az emberi szervezet számára életveszélyes körülmények között dolgozni, az emberi test erejének többszörösével tárgyakat mozgatni, illetve nincsenek emberi szükségletei, így a munkavégzés során hatékonyabb teljesítményt nyújthat.

A másik, teljes emberi alakot formázó robot már emberi mozgásmintákkal és egyensúlyérzékkel rendelkezik, és ha elesik, képes magától feltápászkodni a földről. Ezt a típust az operátori irányítás mellett már egy fejlett mesterséges intelligencia is szimultán segít.

A fentiek mellett a fejlesztők a robotika egy másik ágába tett lépésekről is beszámoltak. A harmadik projekt kifejezetten katonai jellegű fejlesztés, és egy ember által viselhető külső váz tökéletesítésére koncentrál, amely képes viselőjének többleterőt kölcsönözni.

Ezen felül olyan beépített kommunikációs rendszerrel van ellátva, ami GPS-navigáció segítségével lehetővé teszi a fedezékből való tüzelést, anélkül, hogy a viselő látná a célpontot.