Már nem válthatják ki házassággal a büntetést a nemi erőszaktevők

Egyre több muszlim állam törli el a kiskapukat, de az áldozathibáztatás továbbra is töretlen.

Kedden a Jordán parlament megszavazta 308. cikkely eltörlését, ami európai szemmel teljesen abszurd módon azt mondta ki, hogy ha a nemi erőszak elkövetője feleségül veszi áldozatát és három évig vele marad, akkor mentesül a büntetés alól, ha nem, akkor hét évig terjedő szabadságvesztés jár a bűncselekményért.

Nem csodálkozom, hogy a statisztikák azt mutatják, hogy a 2010 és 2013 között elkövetett és jelentett 300 nemi erőszak közül 159 alkalommal éltek ezzel a lehetőséggel.

A Human Rights Watch adatai szerint sok államban vannak még életben hasonló törvények, például Algériában, Irakban, Kuvaitban, Líbiába, Palesztinában, Szíriában, Tádzsikisztánban és néhány latin-amerikai országban. Szerencsére azonban elindult egy folyamat, és az elmúlt időben több ország is már eltörölte, vagy napi rendre vette a hasonló témájú törvények eltörlését.

A Magyar Nemzet egy iszlámszakértő véleményét is kikérte a témában, aki elmondta, hogy a Korán nem ismeri a szexuális erőszakot, így nincs egyértelmű álláspont a kérdésben, azon kívül, hogy az erőszak büntetendő.

Mint mondta, a nemi erőszak során hiába a férfi követi el a bűncselekményt a nő szégyenül meg és ezt a család sokszor nem tudja tolerálni. Ennek következményei az úgynevezett becsületgyilkosságok, aminek rengeteg nő esett már áldozatul. Ebben az esetben a család a megszégyenült nőt egyszerűen megöli, hogy ezzel helyreálljon a becsületük. Évente megközelítőleg 5000 ilyen gyilkosság történik a világon.

Ehhez a témához kapcsolódóan jutott eszembe, hogy a mi társadalmunk mennyivel áll messzebb ezen országok társadalmaitól akkor, mikor a nőket teszi felelőssé a szexuális zaklatások miatt, mondván túl kihívó az öltözködésük.

Az áldozathibáztatás ellen az elmúlt években rengetegen szólaltak fel, azonban még mindig elevenen uralja a közhangulatot. Legutóbb a Magyarország Szépe szépségversenyen sikerült az egyik versenyzőnek hibáztatnia úgy az áldozatokat, hogy talán észre sem vette, hogy éppen azt teszi.

Mint mondta:

"küzdeni szeretnék a nemi erőszak ellen, hiszen úgy gondolom, a nők nem elég körültekintőek a különböző veszélyekre."

Kíváncsi lennék rá, mik ezek a különböző veszélyek. Talán az egész férfitársadalomra gondolt? Nem hiszem. A hölgy valószínűleg olyasmiket mondott volna, hogy ne mászkáljunk sötétben egyedül, ne mászkáljunk rossz környéken egyedül, ne viseljünk kihívó ruhákat...

Ezek alapvetően téves felvetések lennének, hiszen több kutatás bebizonyította, hogy a nemi erőszakok függetlenek a viselettől és attól, hogy a nő mennyire kívánatos célpont. A muszlim országokban elkövetett szexuális bűncselekmények is csak ezt támasztják alá. Hiszen a közel-keleti női viseletet sokféleképp jellemezhetjük, de kihívónak semmiképp sem mondanám, mégis ugyanúgy megtörténnek ezek az esetek, és ugyanúgy a nőket is felelőssé teszik értük.

Pedig a nemi erőszakért csak az erőszak elkövetője a hibás!