Az Orbán-kormány hét év alatt sem tudta mérsékelni a jövedelemkülönbségeket

A legmagasabb kategóriában tízszer annyit keresnek, mint a legalacsonyabban.

A friss KSH kiadvány szerint a magas és alacsony jövedelműek közötti különbség nőtt a 2010-es viszonyokhoz képest, de a területi egyenlőtlenségek mérséklődnek.

A Hivatal által kiadott tizedek szerinti rangsor táblázata alapján láthatjuk, hogy a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkezők bére emelkedett a legkisebb mértékben. Nettóban számolva az emelkedés 0,6 százaléknyi.

A többi kategóriában 4 százalék körüli növekedés mutatnak az értékek. Az elmúlt hét évben a legalsó jövedelmi kategóriába esők bére 11 %-al nőtt, míg a legjobban keresők bére 31 %-al emelkedett.

Ennek eredményeképp a legalsó és legfelső kategória bruttó jövedelmei között tavaly tízszeres különbség volt kimutatható. Ez növekedés a 2010-es adatokhoz képest, ahol még csak 8,1-szeres eltérést mértek.

A Portfolio szerint figyelemreméltó, hogy a vizsgált időszakban semmilyen intézkedés nem volt kedvező hatással az egyenlőtlenségre.

Emellett az elemzés kitér arra is, hogy a nagycsaládos státusz továbbra is szegénységi kockázatot jelent. Ezt arra vonatkozóan jelentik ki, hogy a háztartások átlagos taglétszáma tavaly az első decilisben 3,3, a tizedik decilisben 1,6 fő volt. Tehát a kevesebb jövedelem több felé oszlik el.