"A magyar hagyományokat" és a "vidéki kisembereket" védő fideszes hatalom űzné el a juhászokat

Zavarják az urakat a vadászatban. 

A hvg.hu riportjából kiderül: Tasó László miniszterelnökségi államtitkár és helyi fideszes jelölt vadásztársasága

huszonöt birkatenyésztésből élő családot akar elűzni arról a földről, ahol már dédszüleik is legeltették a nyájat.

Az 1500 hektárnyi puszta elvileg a Honvédelmi Minisztérium kiképzőbázisához tartozik, ám a katonák a nagy részét soha nem használták, a juhászok évtizedek óta itt legeltetnek mintegy ötezer állatot. A HM az állami tulajdonú Kaszó Zrt.-t bízta meg a terület kezelésével, ahol rendszeresen folyt vadászat.

A vadászok és a juhászok mindeddig békében megfértek egymás mellett. 

Tavaly márciusban az új vadászati törvény értelmében újraosztották a vadászati jogokat, így ez a terület is új társasághoz került. A Bocskai István Vadásztársaság tiszteletbeli elnöke nem más, mint

Tasó László, a tízezer főnél kevesebb lakosú települések fejlesztéséért felelős miniszterelnökségi államtitkár, aki idén a kormánypárt helyi jelöltje is.

A fideszes politikus vadásztársai már nem tűrik meg az állattenyésztőket, mert állításuk szerint zavarják őket a nyúlhajtásban. 

Számos alkalommal feljelentették őket "tiltott legeltetésért", ám ha személyesen akadtak egymásba, nem riadtak vissza a fenyegetőzéstől sem. 

"Előfordult, hogy körbevették az egyik juhász feleségét, mert éppen ő hajtotta ki az állatokat. Azzal fenyegették, hogy kényszervágásra viszik mind az ötezer birkát." 

 - mondta el Kerczán László helyi gazdálkodó a hvg.hu-nak. 

A hatalmaskodásra a puszta hosszú évek óta rendezetlen jogi státusza ad lehetőséget. A Kaszó Zrt. erdőgazdálkodással foglalkozik, ám a területnek alig egy százaléka erdőség, a többivel nem tudnak, nem is nagyon akarnak mit kezdeni. Hagyták a juhászokat, hogy végezzék a munkájukat - ám szerződést nem kötöttek velük. A természetvédelmi hatóságok szerint erre egyébként nincs is szükség, mivel a környék Natura 2000-es védett területnek minősül, amelyet kötelező karbantartani.

Márpedig a legeltetés lényegében ezt a természetes karbantartást jelenti. 

Hogy Tasó vadászait hirtelen miért kezdték annyira zavarni a helyi gazdálkodók, nem tudni. Az azonban lehetséges magyarázatul szolgálhat, hogy egy készülő rendelet értelmében a pusztára uniós terület alapú támogatást lehetne felvenni.

Ha a juhászokat elűzik, valaki ráteheti a kezét ezekre az összegekre is. 

Az elkeseredett állattartók levélben fordulta a természetvédelmi hatósághoz, a Kaszó Zrt.-hez, még Orbán Viktorhoz is - aki válaszra sem méltatta őket. 

A történet nem csak a helyi kiskirályságok lassan minden településre, minden négyzetméternyi földre kiterjedő rendszerének eklatáns példája, de éles fényt vet a hatalom hamis, hazug önképére is.

Az eleven jog fájáról - a helyi kiskirály üzemében nyomorodott le, tíz év múltán se kapja meg a kártérítést

Borongós, esős időben érkezünk Hajdúszovátra. A virágzó, jómódú német és holland nyugdíjas üdülőkkel teli fürdőváros, Hajdúszoboszló alig tíz kilométerre van innen - ám az már első pillantásra látszik, hogy ez itt egészen más világ.

Orbánék a jobboldali értelmiség felé a magyar értékek és hagyományok elkötelezett, sőt, harcias védelmezőinek szerepét veszik fel, a vidéki, elsősorban kétkezi munkából élő tömegek előtt pedig a "keményen dolgozó kisemberek" képviselőinek szerepében tetszelegnek. 

Nos, a hajdúhadházi juhászok a kétkezi munkát végző keményen dolgozó vidéki kisemberek mintapéldáját adják, akik ráadásul az egyik legősibb magyar hivatást gyakorolják, amely a mai napig számos értékes, szinte minden más területről kikopott népi tradíciót őriz.

A hatalom kegyeltjeinek velük szemben gyakorolt cinikus és könyörtelen bánásmódja tökéletesen mutatja, mennyit érnek valójában a rezsim harsogó szólamai.

Hajdúhadház határában nem a bevándorlók, hanem Orbán államtitkára veszi el az emberek munkáját, és nem muszlim migránsok, hanem a "keresztény-nemzeti" elit készül elpusztítani a magyar hagyomány egyik legszebb szeletét, a pásztorvilágot.