Justice for Hungary! - 85 éve volt az első magyar óceánátrepülés

85 éve történt, hogy 1931. július 15-én Endresz György pilóta és Magyar Sándor navigátor átrepülték az Atlanti-óceánt.

Repülőgépükön a „Justice for Hungary” felirat csillogott. Ez volt az első ugyanis, hogy két magyar tette meg ezt az utat. A figyelemfelkeltő feliratot Lord Rothermere tetette a gépre, aki angol sajtómágnásként nagy támogatója volt a magyar revíziós törekvéseknek. Az ő támogatásával jött létre az út, hiszen 10 ezer dollárt ajánlott fel a magyar pilótának, aki elsőként vállalkozik az Atlanti óceán átrepülésére.
 
Ez a repülés azonban nem csak nekünk, magyaroknak lett fontos. Ugyanis több szempontból is világrekordot döntött. Ők repülték át leggyorsabban a két kontinenst elválasztó óceánt, mindösszesen 13 óra 50 perc alatt, illetve ők jutottak legtávolabb útjukon. 
 
Július 15-én 17:20-kor indultak. Útjuk nem volt a legakadálytalanabb, hiszen sokat utaztak sötétben, felhőben, az iránytűn kívül más tájékozódási lehetőségük nem volt. Csak 8 óra elteltével tudtak kapcsolatba lépni egy norvég gőzhajóval. 
 
 
Budapesten nagy tömeg várta őket, de a gép Győr környékén akadozni kezdett. Végül siklórepülésben landoltak Felcsút és Csákvár között egy kukoricamezőn. A gép a kényszerleszállás miatt megsérült, de a két utas épségben ért földet. Július 20-án díszes fogadtatásban volt részük, ugyanis maga Horthy Miklós kormányzó tüntette ki őket, illetve léptette elő egy tízezres ünneplő tömeg szeme láttára a Hősök terén. (Nem volt ritka tehát akkor sem, hogy hazaérkező „sportolókat” tízezrek várják Budapest szívében, Gábriel arkangyal védőszárnyai alatt.)
 
A két fiatalember összesen 5770 km-t tett meg 26 óra 20 perc alatt az óceánátrepülés alatt a Lockheed-Sirius típusú, kétüléses, egyfedelű, alsószárnyas repülőgéppel, mely a korban az egyik legsikeresebb, hosszú távra is alkalmas gép volt.
 
Endresz György egy évvel később légi baleset áldozata lett Róma felett, Magyar Sándor pedig a második világháború után kivándorolt Amerikába, és itt élt egészen 1981-ben bekövetkezett haláláig.
Tiszteletükre emlékművet is avattak földet érésük helyén. Illetve a nagy repülés minden nagyobb évfordulója alkalmával repülőbemutatóval, utasrepültetéssel készülnek Bicske határában.