Kabalablama

Trackman, horrorpuli és a többiek.

Freddie Mercury képe ugrott be, amikor először felbukkant a MÁV hivatalos kabalája, Trackman. A vasúttársaság pályázatot írt ki, hogy megtalálja a tevékenységét leginkább visszatükröző figurát. Vágányember lett a befutó, aki cseppet sem vagány. 

Úttörő kutyák

A kabala, vagyis a szerencsehozó tárgy, lény ma már szerves része a sporteseményeknek, rendezvényeknek. Jókora bevétel generálható egy jól eltalált figurával. 

Az 1932-es Los Angeles-i olimpián szerepelt első ízben kabala. Smokey egy fekete kóbor kutya volt, aki beköltözött az olimpiai faluba. Az atléták örökbe fogadták és a szerencsehozó állatként tekintettek rá. A hivatalos kabalaőrület csak 1972-ben kezdődött. Akkor, az olimpia színeibe öltöztetett bajor tacskó, Waldi már a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által is elfogadott figuraként népszerűsítette a játékokat. 

Bol-dogtól nem volt mindenki boldog

A hazai kreatívok is olyan hűségesnek mutatkoznak kabalafronton, mint egy jól tartott kutyus. Ha csupán az úszó rendezvényeinket nézzük, a 2006-os budapesti és a 2012-es debreceni Európa-bajnokságnak is a legismertebb magyar kutyafajta, a puli volt a jelképe. Előbbin feketében, az utóbbin talán a píszí szabályainak engedve, fekete-fehér kombinációban. Volt benne egy fele-fele…
 
Úgy volt, hogy a 2017-es budapesti vizes világbajnokságot szintén a kócos kutyus reklámozza majd. Kazanyban bemutatták a szerencsétlent. A Bol-dog névre keresztelt fehér puli azonban hazai és nemzetközi szinten is közröhej tárgya lett, így megpróbálták egy új ötlettel kiverni a fejekből a horrorkutyust. Hiába. 

A négylábú helyét a kabalapályázaton kiválasztott vízililiomok vették át. A szervezők Water Lilly és Water Willy néven mutatták be őket, fittyet hányva arra, hogy a willy angol nyelvterületen a péniszt jelenti. Szexuális segédeszközt is forgalmaztak már ilyen néven. 

A szervezők az újabb kabalablama ellenére kezdetben ragaszkodtak Willyhez. Azzal példálóztak, hogy a Charlie és a csokigyár című Walt Disney alkotásban is szerepelt Willy Wonka, és ott van a 80 nap alatt a Föld körül Willy Fogg-gal főhőse is. Végül, mégis átkeresztelték a figurákat és Lili és Lali néven futottak a vb ideje alatt. 

Csirkebaleset

Mindössze két évet élt az FTC borzalmas kabalája. A szurkolók utálták a modernizált tollast, tojásszökevény, debil kakas, ezek a finomabb kritikai megjegyzések közé tartoztak.

Idén újraterveztették a figurát, gyermekbarátabb stílusúra. Nem megbántva az alkotóját, de ez valóban olyan, mint egy mámoros éjszaka után, csimpánz és tyúk frigyéből fogant lény, nevezzük úgy: csimpipi.  

Az internet népe természetesen reagált a lényre, többek között így:

Puliuralom

A hazai kabalatervezők mintha a pulik mágikus csapdájába estek volna. Pulival pályáztunk a (horvátokkal közösen) 2006-os foci Eb rendezésére. A 2005-ös junior úszó Európa-bajnokságnak végül a fekete borzadt négylábú lett a kabalája. 2012-ben szintén egy pulival próbáltuk meg a foci Európa-bajnokság pályázati anyagában a döntnökök jóindulatát elnyerni. 

A 2019-es Universiade rendezésére benyújtott magyar anyagban nem fogják kitalálni, hogy milyen állatot választottak a szervezők kabalának, igen, a pulit. 

Marhajó

Igazságtalan lenne részünkről, ha a pulimánia mellett, nem említenénk meg a 2013-es hazai rendezésű judo kontinensviadal figuráját, a vicces nevű Judoggyt. Ő szintén kutyus. Nem a legjobban eltalált figura, de legalább nem puli. Ugyancsak ebben az évben Budaörs és Érd adott otthont a fiú kézilabda vb-nek, amelynek figurája Handbull, vagyis egy kabala marha volt. A vörösfejű szürkemarha vélhetően lefejelte volna önmagát, ha valaki egy tükröt tartott volna elé. Bár, állítólag nem is ismerik fel a színeket. 

Mi lenne a téli olimpiánk kabalája?

Az Orbán-kormány nem ismer tréfát, ha sportesemények rendezéséről van szó. Bár nyári olimpiát biztosan nem rendezünk egy ideig, felröppent a hír, hogy a téli ötkarikás játékoknak is szívesen otthont adna a stadionország vezérkara. És rögtön lenne is egy ötletünk a kabalafigurára: puli.