Kabátban, takaróban fagyoskodnak a tatai iskolások – így törődik a kormány a „közjószágokkal”

Kabátban, takaróban fagyoskodnak a tatai iskolások – így törődik a kormány a „közjószágokkal”

„Első a gyerek” – mondta egyik haknizása alkalmával Orbán Viktor. Mindeközben 2024-ben egy európai országban a diákok rendszeresen takarón ülve, kabátban vesznek részt az órákon, mert elromlott a kazán.

A szülők már hozzászoktak, hogy az iskolákba nekik kell beküldeniük a WC-papírtól kezdve a zsebkendőig gyakorlatilag mindent, de lassan kezdjük azt is megtanulni, hogy Magyarországon mindig van lejjebb. Jelen esetben erre egy tatai szakközépiskola szolgál például, amelynek egyébként a Nagy István vezette Agrárminisztérium a fenntartója.

Az iskolában rossz a kazán, ezért gyakran akadozik a fűtés. Az idei szezonban nincs rendes fűtés, csak négy földszinti tanteremben. A gyerekek fáznak az órákon, fél osztályok, meg a tanári kar folyamatosan náthás, prüszköl

– árulta el az egyik tanuló szülője az RTL Híradónak. A riportból kiderül, nincs állandóan hideg az iskolában, a diákok csak akkor fáznak, ha elromlik a fűtés – ami havonta háromszor-négyszer biztosan előfordul.

Tarthatatlan állapotok a tatai iskolában – hol késik a megoldás?

Néhány tanulóval is sikerült az RTL-nek beszélnie, akik elmondták, több teremben is nagyon hideg van, amikor a kazán leáll.

Az is előfordult, hogy mindössze 12 fokot mértek, ilyenkor kénytelenek plédet, takarót behozni, és télikabátban végigülni az órákat.

Nem csoda, hogy a tanárok és a gyerekek folyamatosan betegek. Persze vannak az iskolának olyan tantermei, ahol nincs gond a fűtéssel, viszont ez sem a betegeskedő diákokat, sem a pedagógusokat, sem pedig a joggal elégedetlen szülőket nem vigasztalja.

Vérlázító válasz az Agrárminisztériumtól: Nincs itt semmi látnivaló, kicsi és átmenti a probléma

Az ügyben az RTL megkereste az intézmény fenntartóját, az Agrárminisztériumot, hogy megtudakolják, mikor terveznek egyáltalán lépéseket tenni, várható-e gyors megoldás. Bicskanyitogató válaszukból arról lehet következtetni, hogy az áldatlan állapotokat nem most fogják felszámolni. A minisztérium közölte:

A kazán meghibásodása miatt a hőmérséklet átmeneti ideig csökkent az épület bizonyos részein. Ahol ez megtörtént, ott másik tantermet biztosítanak a diákoknak. (…) A kazán javítása folyamatban van, a hibát a szükséges alkatrészek megérkezését követően lehet teljesen elhárítani.

Hogy ez mikorra várható, arról természetesen nem írtak. És akkor most jöjjön ide egy Orbán-idézet, amihez nem szükséges kommentár:

A gyermek egy közjószág is, azon kívül, hogy saját személyes boldogsága minden szülőnek, egy érték. Akik ilyen életformát vállalnak, azokat támogatjuk.

Mifelénk így bánnak az értékkel.

(Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)