Rétvári Bence szerint minden pedagógus jól fog járni a béremeléssel

Rétvári Bence szerint minden pedagógus jól fog járni a béremeléssel

A fizetéscsökkentés lehetőségére, vagy a tanárhiány egyre égetőbb problémájára viszont az államtitkár nem tért ki.

Minden pedagógus jól fog járni a béremeléssel, a következő években minden tanárnak, minden óvónőnek emelkedni fog a fizetése

- ezt mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Rétvári Bence közölte, az új kategóriákban magasabb értékben lettek meghatározva a minimális keresetek, ez a gyakornokok esetében bruttó 528 ezer forint, a Pedagógus I. kategóriában 538 ezer forint, Pedagógus II. kategóriában 555 ezer forint, Mesterpedagógus esetében 630 ezer forint, egy Kutatótanár esetében pedig 750 ezer forint. (Nettóban ezek 351 ezer és 499 ezer forint közti összegeket jelentenek - a szerk.)

Az államtitkár úgy véli, hogy lesznek, akik "duplán jól járnak", ilyenek a pályakezdők, hiszen az ő bérük nem lehet kevesebb bruttó 528 ezer forintnál, valamint a többieknél nagyobb mértékben emelkedik a fizetése azoknak is, akik hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkoznak, hiszen nekik húsz százalék többlet jár - hangsúlyozta az államtitkár a gyógypedagógia kapcsán.

Rétvári hozzáfűzte, a teljesítménybérezés miatt azok is jól járnak, akik többet tesznek a gyermekekért. A fizetéscsökkentés lehetőségére azonban nem tért ki, noha az Orbán-kormány eddigi ígéretének ellentmondó fejleményt a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium is elismerte.

Ennek értelmében például a törvényben meghatározott alsó határig, azaz bruttó 410 ezer forintig csökkenthető egy Pedagógus I. besorolású tanár fizetése 2025 szeptemberétől.

Ahogy arról az MTI beszámolt, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán jelentette be, hogy megérkezett az írásos garancia az Európai Bizottságtól, így január elsejétől 32,2 százalékkal emelkedik a pedagógusok bére. Közlése szerint az operatív programban szereplő összeg áll rendelkezésre, azaz 530 millió euró érkezik az idei évre.

Eközben mégis egyre égetőbb problémát okoz a tanárhiány, mivel idén negyedannyi tanár sem állt munkába, mint amennyien 2018-ban elkezdték a képzést.

(Címlapkép: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára sajtótájékoztatót tart a pedagógusok béremeléséről a Belügyminisztériumban 2024. január 11-én. MTI/Koszticsák Szilárd)