Kisiskolák bezárását tervezi a kormány, persze azért megvárja a választásokat

Kisiskolák bezárását tervezi a kormány, persze azért megvárja a választásokat

A most júniusi önkormányzati és EP-választás után 60 iskola is megszűnhet. Egyelőre nem verik nagy dobra az iskolabezárás tervét.

60 kisiskola bezárását tervezi a kormány a leszakadó térségekben – tudta meg a hvg.hu. Az intézkedés a júniusi választások után várható. Gulyás Gergely miniszter talányosan válaszolt erre a kérdésre a kormányinfón. Mint mondta, jogos fölvetés, hogy az iskolai struktúrát kell-e átalakítani vagy sem, és hozzátette, ez politikailag érzékeny kérdéseket vet föl, és számtalan más vonatkozása is van az ügynek. Ami nyilván azt jelentheti, hogy

az információt azért tartják vissza, mert az érintett települések polgármesterei az ilyen radikális intézkedés következtében a Fidesszel együtt retteghetne a választási sikertelenségtől.

Bár az Orbán-kormány előszeretettel utalgat a baloldal iskolabezáró politikájára, 2015 óta nem először vetődik fel kisiskolák vagy alacsony létszámú felső tagozatok összevonása. Rétvári Bence államtitkár a politikai tömbök közötti oktatáspolitikájáról például tavaly azt mondta, hogy a baloldal „iskolabezáró, pedagógusbér-csökkentő, pedagógusokat tömegesen elbocsátó és tandíjat bevezető” koncepciót képvisel, ami veszélyt jelent a diákok továbbtanulására. A hvg-nek viszont most az úgynevezett jobboldali Orbán-kormányról sikerült kiderítenie, hogy

a „szerkezetátalakítás” következtében 60 olyan iskolára kerül lakat, amelyekben 7 fős vagy annál kisebb létszámú osztályok vannak.

Párhuzamosság lelhető föl a vasútbezárások és az iskolák felszámolásának kérdésében – írja a lap. Egyrészt hátrányos helyzetű térségeket érint, másrészt egyik sem indokolható takarékoskodással. Az okok leginkább a működést lehetővé tévő személyi feltételek hiányában keresendők. Előbbi esetében a jármű- és a szakember-, utóbbiban pedig a tanárhiány indokolja, hogy miért válnak enyészetté működő intézmények.

A bezárás a Fidesz-kormány marketingeseinek is fejfájást okoz. A nyári választások utáni időzítés sem jelenti azt, hogy ne kelljen valamilyen „elfogadható” magyarázatot adniuk. A portál megjegyzi, hogy az iskolabezárásoknál tompíthatja a hatást, ha például olyan előnyöket emelnek ki, hogy bár a gyerekeknek egy másik intézménybe kell járniuk és összevonnak osztályokat, de egy nagyobb település új iskolájában jobb esélyük van például szakos tanárnál tanulni. Tény, hogy messzebbre kell menni tanulni, de itt is van pozitívum: a tervek szerint iskolabuszokat indítanának.

(Címlapkép: Diákok a budapesti a Szent István-bazilika előtti téren 2023. szeptember 1-jén. MTI/Szigetváry Zsolt)