Kadhafi bukása óta több fegyverhez jutnak a terrorcsoportok

A javaslat értelmében nemcsak fegyverek és lőszerek, hanem halált nem okozó katonai felszerelések behozatalához is szükség lenne az ENSZ azon bizottságának jóváhagyására, amely az országra 2011 februárjában, a Moammer Kadhafi néhai diktátor elleni felkelés során kivetett embargó ellenőrzését végzi.

A világszervezet szakértői az illegális fegyverkereskedelem és olajexport feltartóztatása érdekében egy nemzetközi megfigyelő erő létrehozását javasolták az észak-afrikai ország partjainál. Líbia rendelkezik a legnagyobb bizonyított kőolajkészlettel az afrikai kontinensen.

"A Líbiából származó fegyverek jelentősen megnövelték a térségben tevékenykedő terrorista csoportok katonai képességeit, különösképpen Algériában, Egyiptomban, Maliban és Tunéziában" - írták a hétvégén kiadott jelentés szerzői.

A belpolitikai válsággal sújtott országban egyre komolyabb fenyegetést jelent a Közel-Keleten előrenyomuló, Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet. Mohamed Dairi, a líbiai diplomácia vezetője ezért nemrégiben a fegyverembargó feloldását kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

A külügyminiszter érvelése szerint az ország hadserege csak külföldről képes hozzájutni azokhoz a fegyverekhez és hadianyagoz, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy felvegye a harcot a dzsihadista csoport helyi szervezetével. Az Egyesült Államok és más országok viszont attól tartanak, hogy a nemzetközileg elismert kormánynak szállított fegyverek rossz kezekbe kerülnének.

Az Iszlám Állam elleni harcot nehezíti, hogy Líbiában Kadhafi megdöntése óta belpolitikai káosz uralkodik. Az olajban gazdag országban jelenleg két kormány és két parlament működik. Tripolit tavaly augusztus óta az iszlamista Fadzsr Líbia nevű, a régió milíciáiból összeállt koalíció tartja ellenőrzése alatt, s a fővárosban párhuzamos kormány és parlament alakult a félkatonai szervezet támogatásával. A nemzetközileg elismert törvényhozás és kabinet az ország keleti részébe kényszerült távozni.