Kamufotókkal akarták igazolni az orosz inváziót

James Inhofe amerikai szenátor az ukrán hadsereg tisztjétől kapott hamis képekkel akarta igazolni, hogy megkezdődött az orosz invázió Kelet-Ukrajnában.

Aki jobban odafigyelt az elmúlt évtized háborús konfliktusaira, az emlékezhetett ezekre a korábban már számos helyen publikált fotókra, melyek közül kettő a hét évvel ezelőtti orosz-grúz konfliktus idején készült, egy pedig még tavaly októberben a szakadárokról.

A felvételek, ha még most készültek volna sem bizonyítanának sok mindent, hiszen a helyszínek beazoníthatatlanok. Ráadásul két képen buja zöld növényzet látható, ami meglehetősen ritka jelenség februárban Kelet-Ukrajnában. Legalább ezt illett volna észrevenni.

Az amerikai szenátor, mint megkérdőjelezhetetlen bizonyítékokat mutatta be az orosz harckocsioszlopokat ábrázoló képeket.  A politikus egy sajtótájékoztató keretében ragasztotta fel a képeket egy táblára, mint megcáfolhatatlan bizonyítékokat. Azt állította, hogy orosz tankok léptek Ukrajna területére és megkezdődött az invázió. A felvételeken T-72-es harckocsik, BMP-80 és BTR páncélozott szállító harcjárművek láthatóak.

Havas táj helyett zöld növényzet, hihető...

James Inhofe bizonyára még nem találkozott a Google képkereső funkciójával, viszont a Földön élnek néhány milliárdan, akik már megismerkedtek e remek technikai vívmánnyal. Nem véletlen, hogy az amerikai politikus percek alatt lebukott a netről összegyűjtögetett kamu fotóival.

Egy másik hétéves fotó

Inhofe korábban azt állította, hogy a fotókat Szemen Szemencsenko ukrán tiszttől kapta november 13-án Washingtonban. A találkozón az ukrán parlament három tagja mellett a Pentagon valamikori tisztviselője, Philip Karber is részt vett, aki az ukrajnai konfliktus kezdete óta szorgalmazza az ukrán fél felfegyverzését. Miután az amerikai szenátor lebukott a csalással, azzal védekezett, hogy azokat már nyomtatott formában kapta az ukránoktól.

Mindenesetre, az nehezen hihető, hogy a remek katonai szakértők ezreivel rendelkező amerikaiak véletlenül tévedjenek ekkorát. Vagy ha így van, akkor nagyon túlértékeltük őket az elmúlt évtizedekben.