Kanada egy "pozitív újítással" szűri ki a magyarországi cigányokat

Kanada csak egy előzetesen igényelt engedéllyel engedi az országba bejutni a "magyar állampolgárokat".

Hogy miért tartotta fontosnak megtenni ezt a lépést a kanadai kormány?
 
Nyilván, amikor a "magyar állampolgárok" a "beutazás" és a Kanada szavak egy mondatban szerepelnek, az virágnyelven azt jelenti, hogy már megint cigányok akarnak Magyarországról Kanadába menekülni, az őket itt ért rasszista támadások miatt.
 
Valószínűleg unhatják ezt már a tengerentúli országban, és ahogy korábban írtuk, a Budapestről Kanadába induló közvetlen járatokra nem engedik fel a cigányokat. Lapunk úgy értesült, hogy egy külön cég végzi az utasok „megszűrését” a kanadai állam megbízásából, információk szerint kifejezetten a romák távoltartására bérelték fel őket.
 
A birtokunkba jutott információk szerint a kanadai állam által felbérelt biztonsági cég még a budapesti repülőtéren facecontrol alá vonja az észak-amerikai országba vágyókat. Elméletben bárkitől megtagadhatnák a felszállást, ám ebben az esetben a feladatuk kifejezetten a romák kiszűrése.

Hogy mire fel ez a diszkrimináció?

Kanada még 2008-ban törölte el Magyarországgal szemben a vízumkényszert. Az ezt követő években tömeges mértéket öltött a romák Kanadába vándorlása. Az észak-amerikai állam meglehetősen nagyvonalúan bánik az országba érkezett menekültekkel. Biztosítja lakhatásukat és bőkezű szociális ellátásban is részesíti őket. A Magyarországról történő kivándorlás csúcspontja a 2011-es év volt. Ekkor 4425, többségében cigány menedékkérő érkezett Kanadába, de csupán 8%-uk kapta meg a menekültstátuszt. Összességében pedig mintegy 10 ezren vágtak neki az észak-amerikai túrának.
 
Kanada hamar rájött arra, hogy az új jövevények jelentős része csak a szociális rendszer előnyeit szeretné élvezni. Ezért változtatott a menekültügyi rendszerén, azonban még így sem tudta elejét venni a bevándorlásnak.
 
Viszont a repülőtéren történő face kontroll azért mégsem illik egy egyébként magát liberálisnak (khmmm...) mondó országhoz, ezért kitalálták az eTA-rendszert.
 
A kanadai tájékoztatás szerint a beutazási engedély hiányában a Kanadába induló repülőjáratra történő beszállítást a légitársaság meg fogja tagadni.
 
A kanadai hatóságok előzetes információk megkérése után döntenek; orvosi papírok, rendőrségi adatok alapján, de még interjú elkészítését is elrendelhetik, és a kanadai meghívó levelet is elkérhetik.
 
De arról is tájékoztatni kell a beutazónak az ország hatóságait, hogy lesz-e elég pénze arra, hogy Kanadában tartózkodjon, van hol laknia, és hogy az utazás végén biztosan haza fog térni...
 
De megtagadhatják a beutazási engedélyt akkor is, ha a kérelmezőt korábban például kiutasították Kanadából, vagy elutasították a menekültkérelmét. Az 5 évig vagy az útlevél lejártáig érvényes engedélyt az interneten lehet 7 kanadai dolláros díj ellenében igényelni.
 
Persze Kanada azért behúzott még egy további biztosítékot is: a hivatalos közlemény hangsúlyozza,
hogy az eTA megléte önmagában nem biztosít belépési jogot! A határellenőrzést végző kanadai hatóság ugyanúgy kérheti a beutazó magyar állampolgároktól a kiindulás országához történő kötődésének, illetve a tervezett kanadai beutazása céljának és körülményeinek bemutatását.
Majd a kanadavilaga.com megjegyzi: 
ez egy pozitív újítás, hiszen az elektronikus beutazási engedéllyel valószínűleg ki lehetett volna szűrni azokat az utazókat, akiket a múlt hónapban például nem engedtek fel a Kanadába tartó repülőgépekre, így csak a fejenként 7 dolláros regisztrációs összeget bukja az ember és nem a teljes repülőjegy árát.