A családon belüli erőszak nem magánügy: bővül kríziskezelő ellátórendszer

Országszerte hét kríziskezelő ambulancia jön létre.

Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára közölte, hárommilliárd forintos fejlesztési forrásból jönnek létre a civil partnerek - köztük az ökumenikus segélyszervezet - által működtetett ambulanciák, amelyek az ellátórendszer első lépcsőjeként a kapcsolati erőszak megelőzéséhez járulnak hozzá.

Az érintettek akkor fordulhatnak az ott dolgozó munkatársakhoz, amikor már erőszakra utaló jelek mutatkoznak, de még nem érzik olyan súlyosnak a helyzetet - ismertette.

Novák Katalin beszámolója szerint a közvetlen életveszélyben lévőknek segítő titkos menedékházból eddig csak egyetlen volt az országban, év végéig további hetet hoznak létre és finanszírozásukat is megemelik a korábbi 8,4 millió forintról házanként 16 millió forintra.

A súlyos bántalmazást elszenvedőket támogató krízisközpontok számát az eddigi tízről húszra bővítik, az azokra fordított összeget pedig központonként a másfélszeresére emelik - fűzte hozzá.

Novák Katalin hangsúlyozta, hogy az erőszak, így a kapcsolati erőszak minden formája elfogadhatatlan, és az nem magánügy.

Felhívták a figyelmet, hogy a családok több mint fele úgy gondolja, a családon belül történteket nem feltétlenül kell a külvilág felé kommunikálni, és a családot nagyon intim szférának tekintik, ezért nehezen kérnek segítséget.