Az illegális fideszes adatbázist fotózhatták Kaposváron

Az illegális fideszes adatbázist fotózhatták Kaposváron

Sikerült lefotózni a kaposvári ellenzék szimpatizánsainak a Kubatov-lista néven elhíresült illegális fideszes adatbázist - írja a KPSVR.hu. Horváth Ákos Ervin, az ellenzék által támogatott független polgármesterjelölt juttatta el a laphoz a vonalkóddal ellátott dokumentumot, amelyen nevek személyes adatokkal együtt vannak felsorolva.

A listán látható, hogy a lakcím és a telefonszám mellett egy különleges kódrendszer is tartozik a listához, amely alapján különböző kategóriákba sorolhatják a felkeresett választópolgárokat,

a dokumentum arra is alkalmas, hogy az ellenzéki szimpatizánsokat is számon tartsák:

T (támogat), E (elutasít), B (bizonytalan), N (nincs otthon), R (rossz cím), G (egyéb), M (mozgássérült), H (elhunyt), K (elköltözött).

A listával kapcsolatban megjelent hírek alapján ennek segítségével kopogtatják végig a lakásokat, és szavazás napján azokat is felkeresik, akik bevallásuk alapján potenciális Fidesz szimpatizánsok, de még nem mentek el voksolni. A dokumentum létezéséről már régóta lehet tudni, azonban eddig még semmilyen érdemi vizsgálat nem zajlott az ügyben. Horváth Ákos Ervin azt ígérte, hogy feljelentést tesznek az adatbázis miatt.

Régóta lehet róla tudni

Az illegális adatbázis létezéséről 2010 óta lehet tudni. Akkor egy háromperces hangfelvételt tett közzé egy hírportál, amelyen állítólag Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója azt állítja a listával kapcsolatban, hogy annak alapján 36 500 pécsi szavazónak tudták az életkorát, telefonszámát, e-mail címét, politikai véleményét és pártszimpátiáját.

Házkutatást tart a rendőrség Pikó Andrásnál

A 24.hu értesülései szerint a rendőrség ezekben a percekben is házkutatást tart Pikó András közös ellenzéki jelölt kampánystábjánál. Pikó kampányfőnöke, Udvarhelyi Tessza a helyszínen van, ahol jelenleg 4-5 rendőr tartózkodik a helyszínen, de egyelőre nem tudni, hogy előállítanak vagy lefoglalnak-e bármit.

Nemrég az ellenzék józsefvárosi polgármesterjelöltjének kampányával kapcsolatban is felmerült kormányoldalon, hogy listázzák a választókat. Szeptemberben a Magyar Nemzet információi alapján választás rendje elleni bűncselekmény és személyes adattal visszaélés elkövetésének gyanúja miatt razziázott a rendőrség Pikó Andrásék irodájában. Októberre kiderült, hogy alaptalanul, az ellenzéki politikus nem listázta a választókat.