Karácsony Gergely a Südwest Pressének: nem vágyom a miniszterelnöki posztra!

Karácsony Gergely a Südwest Pressének: nem vágyom a miniszterelnöki posztra!

A zöld miniszterelnök által vezetett német tartományban, Baden-Württembergben megjelenő, Südwest Presse lapcsoporthoz tartozó lapok július negyedikei, hétvégi kiadásai, egész oldalas nagyinterjút közöltek Karácsony Gergellyel, Budapest főpolgármesterével. Az ulmi központú napilapcsoport,

„A nacionalizmus káros a szolidaritásra” címmel

közölte a videókonferencia segítségével létrejött interjút. Ezt Hans-Uli Mayer és Ulrich Becker, szerkesztők valamint Peter Landes, az Europäische Donauakademie részéről, továbbá egy nem nevesített, magyar tolmács készítette.

Már a felvezető szövegben érdekességek derülnek ki a főpolgármesterről: Tarlós István irodájának komplett bútorzatát lecserélte, nehogy azokban a fideszesek által beépített poloska működjön. Helyette bekerült az irodába Bibó István portréja. A Párbeszéd társelnöke a fényképet a nagy politikai filozófus fiától kapta, ami nagy megtiszteltetés a számára.

Az interjú nem annyira a városvezetésről és a város helyzetéről, mint inkább az egész ország politikai klímájáról szól: a nagyvárosok és a vidék ellentétéről, ami nem csak Magyarországon, de például a Brexit esetében is kulcsfontosságú tényező volt. A városi emberek általában véve jobban tájékozottabbak. Sokáig szociológiai alapvetés volt, hogy a városokra jellemző az elmagányosodás, az atomizáció, ennek azonban Karácsony tapasztalatai ellentmondanak. Falusi gyerekként voltak problémái a budapesti beilleszkedéssel, szociológusi szakmai ismeretei azonban segítették.

A mai vidéken azonban leépülnek a kapcsolatok és az elmagányosodó emberek könnyedén hisznek annak az erős, védelmező vezetői képnek, amit Orbán Viktor állít magáról és a pártjáról.

Ez az állampárti, nacionalizmusba hajló fordulat sok közép-kelet-európai országban megfigyelhető, ugyanakkor figyelemre méltó ellenpélda az új szlovák államfő, majd kormány megválasztása. Az EU-nak fontos szerepet kéne játszania abban, hogy ne a szolidaritást korlátozó, nacionalista gondolkozás uralja el a politikát, ugyanakkor a beavatkozásnak nem szankciók, pénzmegvonás formájában kell megnyilvánulnia, hiszen az kontraproduktív. Akkor Orbán csak még jobban rá tud játszani a magányos harcos szerepére, az ország megbüntetéseként feltüntetve a helyzetet. Ez csak még jobban a Fideszhez terelné az embereket. Paradox helyzet, hogy a magyar lakosság nagy része egyszerre támogatja az EU-t és a Fidesz-kormányt is, miközben az összes konflikust az EU-val a magyar kormány generálta - vélekedett Karácsony Gergely. 

Sokkal célszerűbb lenne, ha az uniós pénzeket, vagy azoknak legalább egy részét, közvetlenül az önkormányzatok kaphatnák meg. Az Orbán-kormány nem tartja be az EU légszennyezettségi normáit, a budapesti városvezetés viszont – saját erőből – igyekszik sokat tenni azért, hogy a borzalmas levegőminőségen javíthasson.

A budapesti levegő ugyanis az utóbbi években extrém módon leromlott.

A német újságírók felvetették, hogy vajon a magyar gazdaságban jelentős szerepet játszó cégek, mint például német autóipari szereplők is (Mercedes, BMW, Audi), nyomást gyakorolhatnának a kormányra, hogy a demokratikus alapjogok betartását kikényszerítsék. Ezt azonban Karácsony Gergely erélyesen elutasította:

„Nem vagyok híve annak, hogy magáncégek, tehát maga a gazdaság, beleártsa magát a politikába. A standardoknak alapvetően mindenütt működniük kéne és nem lenne jó, ha az egyes cégek külön-külön tárgyalásokat folytatnának.”

A Duna-menti településekkel fontos a szoros nexus. A közeli Pozsony és Bécs főpolgármesterével már felvették a kapcsolatot és 2011 óta működik a Dunai Városok és Régiók Tanácsa is, ami egy kitűnő platform az együttműködéshez, akár az EU-s forrásokért való lobbizáshoz is.

Arra, az interjút lezáró felvetésre, hogy a budapesti főpolgármesteri poszt után a miniszterelnökit is sikerrel célozhatná meg, az ellenzéki erők reménységeként, Karácsony a következő kijelentéssel válaszolt:

„Természetesen az ellenzékiek közé sorolom magamat és sok dologgal nem értek egyet, amit Orbán Viktor művel az országgal. Ha időnként Budapest utcáit járom, álomszerűnek tűnik, hogy én ennek a csodálatos és történelmileg is olyan jelentős városnak a főpolgármestere vagyok. Nagy szerencseként értékelem, hogy ilyen magas szintű hivatalt tölthetek be. Ezért nem vágyom magasabb pozíciókra.”

 

Posta Ákos István