A Párbeszéd, az MSZP és a Liberálisok Karácsony mögött: már akkor se lép vissza, ha nem lesz összefogás

"Nem tudom azt ígérni, hogy ha én leszek a miniszterelnök, akkor minden nap karácsony lesz" - fogalmazott az ellenzéki politikus, hozzátéve, olyan világot építenének, amelyben a politikának nem az a dolga, hogy "állandóan harcoljon és mindenkiben ellenséget lásson".

"Az a dolgunk, hogy békét hozzunk, elsőként az ellenzéki táboron belül, majd aztán békét hozzunk Magyarországra" - jelentette ki Karácsony Gergely, aki büszkének mondta magát, amiért pártja mellett az MSZP és a Liberálisok is támogatják kormányfőjelöltségét.

Szólt arról is, hogy az utolsó percig kitartanak amellett, hogy más ellenzéki erők is csatlakoznak hozzájuk. 

"Az ajtót az utolsó percig nyitva hagyjuk más pártoknak, közösségeknek is" - mondta.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke ismételten arról beszélt, hogy az ellenzéki pártok külön biztosan elbuknak, együtt azonban sikerre juthatnak a jövő évi választáson.

Karácsony Gergely kérdésekre válaszolva elmondta, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenzéki pártokat sújtó büntetéseiből is látszik, az ellenzéknek most kell leváltania a kormányt, "mert nem biztos, hogy 2022-ben, vagy bármikor lesz még esélye erre".

Kijelentette, biztos abban, hogy az ellenzék képes lesz megállapodni az összefogásról, a tárgyalások jelenlegi állásáról ugyanakkor nem kívánt nyilatkozni. Hozzátette: a miniszterelnök-jelöltségtől akkor sem lép vissza, ha mégsem valósul meg a teljes ellenzéki összefogás.

Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke kérdésre aláhúzta, pártja fellebbez a számvevőszék büntetésével szemben, sőt kész európai fórumokon is jogorvoslatot kérni. 

"Siránkozni nem fogunk, mindent meg fogunk oldani ezután is, ha kell nehezebben, jobban összeszorított nadrágszíjjal" - mondta, végtelenül felháborítónak nevezve az ÁSZ-nak az "ellenzék ellehetetlenítését" szolgáló eljárását.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke kérdésre válaszolva azt mondta, Karácsony Gergely az első helyen szerepel majd a szocialisták választási listáján. Ugyancsak kérdésre a demokratikus erők elleni példátlan támadásnak nevezte az ÁSZ büntetéseit, ami mögött szerinte a "Fidesz belső háborúi" állhatnak.