Nem ad pénzt Orbán Viktor Kásler egészségügyi programjára

Marad minden úgy, ahogy.

Hiába Kásler Miklós humánminiszter őszinteségi rohama, a Pénzügyminisztérium szerint nincs 1000-1500 milliárd forintunk arra, hogy rendbe tegyük a magyar egészségügyet. Ennek megfelelően, a Kásler-csomag még csak nem is kerül a kormányzat elé, azt át kell dolgozni/ütemezni, de idén erre pénz nem lesz - legalábbis a Népszava információ szerint.

Lapunk is beszámolt arról, hogy Kásler Miklós egy nagyívű reformcsomagot állított össze, egyben rávilágítva, hogy a kormányzat tisztában van azzal, hogy az ágazatban micsoda gondok vannak. Így például az anyagban arról is írtak, hogy csak 2017-ben 24 ezer magyar ember halt meg azért, mert nem jutott megfelelő minőségű ellátáshoz.

A részletekre a parlamentben legutóbb a jobbikos Lukács László György kérdezett rá, de Rétvári Bence államtitkár magáról megfeledkezve intézett személyes támadást az ellenzéki képviselővel szemben. Ebből már sejteni lehetett, hogy a háttérben nagyobb a baj. Kiderült: Orbán Viktor nem ad pénzt erre.

A jobbikos egy papírra vetett számmal oltotta le a magáról megfeledkező államtitkárt

A Bloomberg a különböző országok polgárainak egészségügyi állapotát vizsgálta. Ez megállapította, hogy olyan országok állnak előttünk, mint Chile, Uruguay, vagy épp Libanon. A születéskor várható alacsony élettartam, a dohányzás, az alkoholizmus, vagy épp a rossz levegő olyan helyzetet eredményeztek, amely még a V4-es viszonylatban is utolsóak vagyunk.Egy másik nemzetközi felmérésben, az európai fogyasztói indexek összevetésében is az utolsók között vagyunk, úgy hogy az eredményünk már rosszabb Bulgáriánál, és alig vagyunk jobbak Albániánál.

(Címlap- és borítókép: Kásler Miklós - fotó: Béli Balázs / Alfahír)