Kaszinó: Garancsi István és Szalay-Bobrovniczky Kristóf 35 évig kaszálhatnak

Kaszinó: Garancsi István és Szalay-Bobrovniczky Kristóf 35 évig kaszálhatnak

Nagy titokban 35 éves fővárosi kaszinókoncessziót kapott Garancsi István és Szalay-Bobrovniczky Kristóf

- írja a Telex.

Ehhez még pályázniuk sem kellett, csak a 2024-ig szóló, már meglévő koncessziókat adták ki újra, miután erre egy törvénymódosítással lehetőséget adott magának az állam. Az új engedélyek így 2056-ig szólnak. 

Egy olvasó szúrta ki a Szerencsejáték Felügyelet oldalán, hogy a legértékesebb hazai kaszinókat, a Las Vegas családot üzemeltető cég 2056-ig kapott koncessziós jogot.

Mint az oldalon látható, az egykoron Andy Vajna birtokolta, de ma már Garancsi István (a Fehérvár FC és a Market Építő Zrt. egyik tulajdonosa) 60 százalékos és Szalay-Bobrovniczky Kristóf (a kormányszóvivő, Szentkirályi Alexandra férje) 40 százalékos végső tulajdonában álló LVC Diamond Játékkaszinó Üzemeltető Kft. által üzemeltetett Las Vegas Casino-csoport, vagyis
- az Atlantis,
- az Atrium Eurocenter,
- a Corvin Sétány,
- a Sofitel, illetve
- a Tropicana kaszinók

Elég nagy üzletnek tűnik, hiszen mai tudásunk alapján ez az öt ház úgy évi 10 milliárd forint nyereséget termel. A Telex megállapítása alapján tehát nem tétlenkedik a Rogán Antal felügyelete alá tartozó Nemzeti Koncessziós Iroda. Ahogy az autópálya-üzemeltetésben vagy a hulladékgazdálkodásban, úgy a szerencsejátékban is a 35 lett a szerencseszám.

Ennyi évre kapták meg az említett NER-cégek a legzsírosabb koncessziós jogokat.

A Jobbik felülvizsgálná a kérdéses szerződéseket

Az esetnek két tanulsága van: az egyik, hogy a Fidesz a számára jövedelmező ágazatokat továbbra is a saját berkein belül akarja tartani, ráadásul jó hosszú időre. A másik, hogy Orbán Viktorék láthatóan készülnek egy esetleges kormányváltásra.

Így értékelte Nunkovics Tibor, hogy Garancsi és Szalay-Bobrovniczky Kristóf évtizedekre megkaphatta a kaszinók működtetésének koncessziós jogait.

A Jobbik országgyűlési képviselője szerint ugyanazt a jelenséget láthatjuk, amit az állami vagyon alapítványokba történő kiszervezésénél vagy az autópályák koncesszióba kerülésénél.

Utóbbi esetnél – csak úgy, mint most a kaszinóknál – a koncessziónak köszönhetően az állam több forrástól esik el, mint amennyi bevétele a bérbeadásból származik. Tegyük fel magunknak a kérdést: egy demokratikus országban vajon megtörténhet ilyesmi? A 2022-es kormányváltás után felül kell vizsgálni az ilyen szerződéseket

- tette hozzá Nunkovics Tibor.