Katasztrófavédelem: Kilenc vármegyében lesz a héten szúnyoggyérítés

Katasztrófavédelem: Kilenc vármegyében lesz a héten szúnyoggyérítés

A héten Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Vas és Zala vármegyében, összesen 274 településen, 59 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés – közölte az OKF.

A héten Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Vas és Zala vármegyében, összesen 274 településen, 59 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés – áll az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) sajtóközleményében.

A Szigetközben, Komárom térségében, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér és Vas vármegye számos településén avatkoznak be a szakemberek, akik emellett pótolják az előző heti szeles időjárás miatt Szolnok térségében és Zala vármegyében elmaradt munkákat.

Az elmúlt hetek nyárias, meleg időjárásának köszönhetően csökkent a csípőszúnyog-tenyészőhelyek nagysága, és kevesebb vérszívó fejlődött ki.

A folyamatos gyérítésnek és az időjárásnak köszönhetően júliusban kevesebb területen volt szükség beavatkozásra, a szúnyogártalom a legtöbb térségben elfogadható szinten maradt. Július végére azonban változott a helyzet, az esők után tömegesen alakultak ki kisebb tenyészőhelyek, sok ezek közül magántelkeken. Szervezett védekezéssel ezek csak korlátozottan érhetők el, holott ott is képesek kifejlődni a szúnyogok. Ezért is fontos egy-egy esőzés után felszámolni, vagy lefedni a kertben létrejött kisvizeket.

A kifejlett szúnyogok ellen platós gépjárművekre rögzített permetező berendezésekkel avatkoznak be a települések belterületein. Az alkalmazott készítményt kis dózisban juttatják ki, ebben a mennyiségben emberekre, háziállatokra és növényekre nincs káros hatással. A kezeléseket napnyugta után hajtják végre, így az irtószerrel a nappal aktív rovarok nem találkoznak.

(Címlapkép: Szúnyoggyérítést végeznek a Tiszaburához tartozó Pusztataskonyban 2022. augusztus 18-án. A szakemberek elsődlegesen az úgynevezett ULV technológiát alkalmazzák, amely során platós gépjárműről juttatják a permetet a környezetbe. A kezelések késő este és éjszaka zajlanak. MTI/Vajda János)