Debrecenben és Szegeden is tüntettek a kata-törvény ellen

Debrecenben és Szegeden is tüntettek a kata-törvény ellen

Ismeretes, ezres nagyságrendű tömeg gyűlt össze Budapesten, miután demonstrációt szerveztek kedd délelőtt tíz órától a Kossuth térre a katás adózás ellehetetlenítése ellen. A tüntetők egy ponton a Margit híd felé vették az irányt, majd egy időre blokkolták a forgalmat. A rendőrök kivezénylésével is járó megmozdulás főbb eseményeit az Alfahír is figyelemmel kísérte tudósításában

Az új kata-törvény ellen tüntetők több ponton lezárták a Margit hidat, megbénult a forgalom - élő

Cikkünket frissítjük... Tüntetést szerveztek kedd délelőtt 10 órára a Kossuth térre a katás adózás ellehetetlenítése ellen. 

A kifogásolt törvénymódosítást azonban a kisvállalkozói adózási formáról délután három óra után az Országgyűlés jelenlévő tagjainak kormánypárti többsége kivételes eljárásban végül megszavazta.

A hétfőn benyújtott és ma elfogadott új kata-törvény értelmében szeptembertől 12-ről 18 millióra nő az adónem bevételi értékhatára, ám az új katásoknak csak magánszemélyektől származhat bevételük, cégeknek nem számlázhatnak a továbbiakban.

Az ellenzéki politikusok kritikái mellett az új katás szabályok ésszerűsítését szorgalmazta több érdekképviselet is.

Délután a vidék is szolidan zúgolódott

Viszont nem csupán a fővárosban, hanem vidéki nagyvárosokban is megszólítva érezték magukat az érintettek és a velük szimpatizálók. Így kisebb volumenű, de szintén számottevő tiltakozás bontakozott ki Debrecenben és Szegeden is. 

A Telex tudósítása szerint Debrecenben a belváros egyik forgalmas kereszteződésénél, a Csapó utca-Rákóczi utca sarkánál nagyjából 100-200 tüntető blokkolta a forgalmat. A Hajdú-Bihar megyei rendőröknek itt több irányból is el kellett terelnie a forgalmat.

A második legnépesebb hazai városban zajlott demonstrációt a Debreciner élőben közvetítette a helyszínről.

Szegeden pedig 80-100-an gyűltek össze délután négytől egy háborús emlékmű közelében, a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Rákóczi téri központja előtt. Itt több beszéd is elhangzott a félórás, békés demonstráció alatt, amelyet a Szeged365 közvetített közösségi oldalán.

A dél-alföldi városban az egyik szervező arról is beszélt, ha a kormány, illetve az Országgyűlés nem vonja vissza a kata módosítását, folytatják majd a tiltakozást.

Eközben a fővárosban már rendőri intézkedésre is sor került

Élőben közvetítünk az Alfahír Facebook-oldalán a Margit hídról, ahol még tart az új katát ellenzők demonstrációja.