Kell a pénz: Nagy Márton újabb kínai hitelekről tárgyalt Pekingben

Kell a pénz: Nagy Márton újabb kínai hitelekről tárgyalt Pekingben

A nemzetgazdasági miniszter a magyar-kínai gazdasági együttműködés kapcsán arról beszélt, hogy tovább kell mélyíteni a a kapcsolatokat, különös tekintettel a pénzügyek területére.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hivatalos pekingi látogatása során találkozott a Bank of China és a China Construction Bank vezetőivel.

A tárgyalások célja a magyarországi energetikai és infrastrukturális fejlesztések finanszírozása érdekében folytatott párbeszéd további folytatása volt

– közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A tárgyalások során a felek áttekintették a magyar-kínai gazdasági együttműködést, amelynek során a tárcavezető hangsúlyozta, hogy a kapcsolatokat, különös tekintettel a pénzügyek területére tovább szükséges mélyíteni – áll a közleményben.

"A kínai befektetések egyre fontosabbá válnak a világgazdaságban"

Az NGM arra is kitért: „Kína globális pénzügyi szerepe folyamatosan erősödik, és a jüan, valamint a kínai befektetések egyre fontosabbá válnak a világgazdaságban”. Az NGM szerint „Magyarország mára a kínai befektetők első számú célpontjává vált Közép-Kelet Európában, mely hozzájárul ahhoz, hogy hazánk regionális pénzügyi központtá váljon, tovább erősítve ezáltal a gazdasági híd szerepét”.

A kínai partnerbankok figyelmének központjában a magyar kormány által jóváhagyott, szélesebb körben értelmezett, energetikát, digitalizációt és e-mobilitást is magába foglaló infrastrukturális projektek álltak.

Kínai társfinanszírozással valósulhat meg például a V0 vasúti körgyűrű és a Ferihegyre vezető vasútvonal építése is

A várhatóan jövő nyárra elkészülő Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztése után a következő, kínai társfinanszírozással meginduló beruházások között lehet a V0 vasúti körgyűrű, a Ferihegyre vezető vasútvonal és a szerb–magyar határátkelők infrastrukturális fejlesztése.

(Címlapkép: Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszédet mond a Kína–Magyarország Egy övezet, egy út Pragmatikus Együttműködés Tematikus Fórumon a Pesti Vigadóban 2024. május 2-án. MTI/Koszticsák Szilárd)