Kellemetlen passzusok a genfi egyezményből

Nem Magyarország, hanem elsősorban a migránsok szegik meg a menekültügyi egyezmény rájuk vonatkozó szabályait. 

 
Az igen tanulságos ellentmondásra a valasz.hu hívja fel a figyelmet. Lássuk, csak mi mindent kell(ene) betartania azoknak, akik menedékjogot akarnak kérni.

„Minden menekültnek kötelezettségei vannak azzal az országgal szemben, ahol tartózkodik, különösképpen az, hogy magát az ország törvényeinek és szabályainak, valamint a közrend fenntartása érdekében hozott intézkedéseknek alávesse."

szól az egyezmény. Nos, az erre való törekvést már a röszkei gyűjtőpontról való kitörés idején sem láthattuk, tegnap Horgosnál meg végképp nem.
 
A nemzetközi és hazai liberális közvélemény alaposan kiakadt a "tömeges migráció miatti válsághelyzet" miatt, mert szerintük ilyen rendkívüli rendelkezéseket nincs joga bevezetni a kormánynak. Nos, a genfi konvenció másképp írja:
 

„Az Egyezmény egyetlen rendelkezése sem zárja ki, hogy valamely Szerződő Állam háború vagy más súlyos és kivételes körülmények között egy meghatározott személlyel kapcsolatban ideiglenesen olyan intézkedéseket tegyen, amelyeket az állam biztonsága szempontjából szükségesnek tart, amíg megállapítja, hogy az adott személy ténylegesen menekült és ügyében az intézkedések fenntartására az állam biztonsága érdekében van szükség.”

Kezd ez egyre kínosabb lenni. És a legkellemetlenebb passzus még hátra van. 

A jogvédők szerint Magyarországnak kötelessége lenne mindenkit átengedni a határon, és épp a genfi egyezményre hivatkoznak, amikor elutasítják az illegális határátlépés büntetését. Tény és való, hogy a jogszabály szerint van lehetőség arra, hogy valaki büntetlenül sértsen határt. Ennek azonban olyan feltételei vannak, amelyeket e rendkívül képzett uraktól és hölgyektől eddig még soha nem hallhattunk. Lehetséges, hogy évek óta menekültek és bevándorlók jogsegélyezésével foglalkozó emberek nem hallottak arról, hogy az egyezmény értelmében csak azok mentesülnek a szankciók alól, 

 

akik közvetlenül olyan területről érkeztek, ahol életük, vagy szabadságuk (…) veszélyeztetve volt, és akik engedély nélkül lépnek be területükre, illetőleg tartózkodnak ott, feltéve, hogy haladéktalanul jelentkeznek a hatóságoknál és kellőképpen megindokolják jogellenes belépésüket, illetőleg jelenlétüket.”

 
Hogy Szerbia nemzetközi jogilag biztonságos ország-e, az erősen vitatott. A magyar hatóságok szerint igen, az ENSZ szerint nem. De arról még nem hallottunk, hogy valakinek az életére törtek volna - a migránsokat saját országukon fél nap alatt átbuszoztató szerbek esetében még a legnagyobb rosszindulattal se beszélhetünk a szabadság korlátozásáról sem. Arra is kíváncsi volnék, a jogvédők hány olyan illegális határátlépőt tudnak mutatni, aki később jelentkezett a magyar hatóságoknál, pláne, aki meg is indokolta volna, hogy miért a zöld határon át érkezett?