Felháborító, hogy hét évvel a vörösiszap-tragédia után még mindig a bizonyítványát magyarázhatja a Mal-vezér

"A nép pártján állva várjuk az igazságos ítéletet és a felelősök tettük súlyával arányos megbüntetését!"

Beszámoltunk arról, hogy a héten megkezdődött a vörösiszapper ismételt elsőfokú tárgyalása a Veszprémi Törvényszéken. Sőt, már azt is megtudhattuk, hogy ártatlannak vallotta magát a vörösiszapper elsőrendű vádlottja, és semmilyen formában nem ismeri el büntetőjogi felelősségét.

"Elkeserítő és egyben felháborító, hogy B. Zoltán hét évvel a vörösiszap-tragédia után még mindig a bizonyítványát magyarázhatja a bíróság előtt"

- reagált erre Kepli Lajos.

A politikus emlékeztetett, hogy

a Jobbik az a párt, amely az első pillanattól a legtöbbet tette az igazság kiderítéséért:

"Az általam vezetett parlamenti vizsgálóbizottság a mai napig az egyetlen hivatalos testület, amely az okokat és a felelősöket tartalmazó dokumentumot tett le az asztalra, melyet az Országgyűlés szinte egyhangúan hitelesített szavazatával."

Emlékezetes Orbán Viktor 2010. október 11-ei parlamenti felszólalása is (négy nappal a példátlan tragédia után):

"Mielőbb ki kell vizsgálnunk a felelősség kérdését, és meg kell neveznünk a felelősöket. Közérdek, hogy mielőbb megtörténjen a szigorú és fair felelősségre vonás, ez az első számú föltétele annak, hogy a jövőben ilyen katasztrófák ne történhessenek. Ezzel szemben a károkozóknak magánérdeke az, hogy minden lehetséges módon meneküljenek a felelősség elől."

Mint ismert, a felelősségre vonás azóta sem történt meg.

Sőt, 2016. január 28-án bűncselekmény hiányában felmentette a vörösiszapper mind a tizenöt vádlottját első fokon a Veszprémi Törvényszék,

"a Jobbik képviselőjeként egyetlenként tiltakoztam a 2016. januárban a botrányos felmentő ítélet kihirdetésekor a tárgyalóteremben"

- idézte fel Kepli Lajos.

Ezt követően jött a váratlan fordulat: 2017. február 6-án az ítéletet hatályon kívül helyezte a Győri Ítélőtábla, és visszaküldte az ügyet az első fokra. dr. Zólyomi Csilla tanácselnök akkor többek között azzal indokolta a döntését, hogy a felmentő ítélet "nem elégséges, hiányos, nem alkalmas" arra, hogy azt el lehessen fogadni, és részben meg is állapította a veszprémiek elfogultságát. Ezért is kell az ügyet Győrben újra tárgyalni.

Kepli Lajos ezzel kapcsolatban megjegyzi, a Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy a tíz ember életét követelő katasztrófa okozása gyakorlatilag következmények nélküli a mai napig.

Szerinte a vadkapitalizmus mintapéldénya, hogy valaki csak addig vállalja a felelősséget az általa vezetett üzemért, amíg a dolgozók és a termelőeszközök kizsigerelésével kihajtott profitot kell felmarkolni. Amint ennek egyenes következményeként milliárdos kárt okoz és embereket öl az elszabadult vörös ár, azonnal a természeti körülményeket okolják önmaguk helyett.

"A nép pártján állva várjuk az igazságos ítéletet és a felelősök tettük súlyával arányos megbüntetését!"

- szögezte le a politikus.

Szinte már megdöbbentő messzeségben, több mint 7 esztendővel ezelőtt, 2010. október 4-én, a Mal Zrt. vörösiszap-tározójának X-es kazettája átszakadt, és többszázezer köbméter erősen maró hatású lúgos zagy öntötte el Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely települések mélyebben fekvő részeit - az áradat 10 halálos áldozatot, és 123 sérültet követelt, miközben életek munkáját törölte el a felszínről.

Soha ne feledjük el, hogy ha a gátszakadás nem délben, 12:05-kor, hanem éjszaka következik be, az áldozatok száma ennél sokkal magasabb lett volna.

Nem a Mal Zrt-n múlt.