Későn ébredő fideszesek korán kelő kisemberek milliárdjait szórják el a népszavazásra

Az alaptörvénymódosítás azonnal gátat szabhatna a kötelező betelepítéseknek, a Fidesz-KDNP képviselői azonban "nem értek rá" erről tárgyalni.

Az Országgyűlési Igazságügyi bizottsága ma ülésezett a kvótaellenes népszavazás témája kapcsán, az alábbi kérdés szerint: „akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

A Jobbik szerint azonban az idő sürget, ezért népszavazás helyett azonnali alkotmánymódosításra lenne szükség. A legnagyobb ellenzéki párt úgy véli, hogy a betelepítés elutasításának az alaptörvénybe emelése amúgy is olcsóbb, erősebb, határozottabb megoldást jelentene az Európai Unió egyoldalú diktátumaival szemben. Mint arról korábban beszámoltunk az erről szóló javaslatot a jobbikosok már benyújtották, és az előzetes tárgyalás az Országgyűlés illetékes bizottságára vár. A fideszes képviselők, a KDNP-és Rubovszky György bizottsági elnök felügyelete azonban a hétfői munkanap sürgető teendőire hivatkoztak, akkor amikor úgy határoztak, hogy egyelőre az Igazságügyi bizottság napirendi pontjai közzé sem emelik be az ellenzéki javaslatot.

Tehát még azt a minimális politikai kockázatot sem merte felvállalni a kormánypárti többség, hogy az ellenzéki elképzelést a tárgysorozatba vétel előtt elutasítsa. A Fidesz az ellenzék szerint ürügyet keresett és talált. Staudt Gábor ezt az eljárást egyenesen felháborítónak nevezte, a testület jobbikos tagja szerint Magyarországon az emberek tömegesen mennek hétfőn reggel nyolc órára munkába, miközben a bizottsági ülés csupán tíz órakor kezdődött. 

„Képzeljék el, hogy nagyon sokan Magyarországon reggel nyolc órakor kezdik el a munkát!” (Staudt Gábor)

Hangsúlyozta, hogy amennyiben tényleg annyira sűrű a fideszesek napja előbb is belekezdhettek volna a parlamenti feladataikba, ahogy azt teszik a korán kelő kisemberek országszerte. Emlékeztetett arra is, hogy az Igazságügyi bizottság patópáli halasztása mellesleg házszabályellenességbe fulladhat, hiszen a szóba forgó javaslatról 30 napon belül a kijelölt bizottságnak le kellene folytatnia a vitát. A fideszes bizottság elnök úgy reagált, hogy

igyekszik betartani a törvényes határidőt.

Staudt elmondta, hogy egyébként a Jobbik támogatja azt, hogy „döntsön a nép”. Mi több a népszavazást a Jobbik kezdeményezte korábban, de ma már ezt egy elkésett, nem megfelelő megoldásnak, a Fidesz kezében egy egyszerű figyelemeltérésnek, politikai haszonlesésnek tartja.

A nem megfelelő részvétel kockázata miatt ráadásul a népszavazás könnyen visszaüthet, miközben az alkotmánymódosítás a Fidesz és a Jobbik szavazataival azonnal átmenne. Staudt szavai szerint a népszavazás nem köti az Európai Unió szerveit, a Fidesz belpolitikai haszonlesés miatt adja fel a jogi érvelést, ez amit nem tud elfogadni.