Készülődnek az osztrákok – 130 ezer fegyvert vettek az elmúlt két évben

Megugrott a kereslet a gázspray és a hangriasztók iránt is.

A belügyminisztérium nyilvántartása szerint jelenleg mintegy 290 ezren birtokolnak csaknem 970 ezer fegyvert, míg 2014-ben 240 ezer ember tartott magánál legálisan 840 ezer fegyvert.

A legtöbben, csaknem 75 ezren Alsó-Ausztriában rendelkeznek fegyvertartási engedéllyel, míg Felső-Ausztriában a számuk 50 ezer, Stájerországban 47 ezer. A lap megállapítása szerint azon tartományokban kiugróan magas a számuk, ahol elterjedt a vadászat. Az engedélyt igénylők száma az utóbbi két évben Stájerországban és Salzburgban növekedett leginkább, több mint 23 százalékkal, Bécsben 13 százalékos emelkedés tapasztalható. A lap emlékeztet, hogy az engedéllyel rendelkezőknek jellemzően több mint három fegyverük van.

Az újságnak nyilatkozó bécsi kereskedő arról számolt be, hogy az utóbbi hónapokban megugrott a kereslet a gázspray és a hangriasztók iránt is. Ausztriában legutóbb 1998-ban volt kiugróan magas a fegyvertartók száma, akkor 244 ezer ember szerezte meg az engedélyt. A következő években ez a szám csökkent egészen 2015-ig, amikor ismét 150 ezren tartottak legálisan otthon fegyvert.

A növekedés okára eltérő magyarázatokat adtak a szakértők. Az osztrák közszolgálati médiának (ORF) korábban nyilatkozó szociológus szerint az emelkedés nem függ össze a bűnözéssel, hiszen Alsó-Ausztriában mintegy háromszor annyian tartanak fegyvert, mint Bécsben, holott a fővárosban jóval több bűneset fordul elő.

Lőni tanulnak a magyarok

Egymást érik a közösségi oldalakon a különböző lőterek hirdetései. A legtöbb esetben akciókkal és kedvezményekkel próbálják magukhoz csábítani a fegyverek kipróbálása iránt vonzalmat érzőket. Nem titkoltan bízva abban, hogy lesznek olyanok, akik aztán esetleg tagságot váltanak és rendszeresen visszajárnak hozzájuk. Az elmúlt egy évben megkétszereződött a forgalmuk, ez egyértelműen az Európát és hazánkat sújtó menekültáradatnak és terrortámadásoknak tulajdonítható.