Két éve még ellenezte, most bátorítja a skót függetlenséget Brüsszel, Madrid hajthatatlan

Brüsszel a Brexit miatt állna bosszút, a spanyolok a katalán elszakadástól félnek. Elvek, jogok, önrendelkezés? No, az senkit se érdekel.

Spanyolország teljes mértékben ellenez bármiféle tárgyalást a lehetséges EU-tagságról az Európai Unió és Skócia között - jelentette ki kedden Mariano Rajoy spanyol kormányfő azzal összefüggésben, hogy Skócia vezetői az Egyesült Királyság uniós tagságának elutasítását eredményező történelmi népszavazást követően hangsúlyozták, mindent megtesznek azért, hogy Skócia EU-tag maradhasson.

Madrid régóta vehemensen ellenzi a skótok függetlenedését, mert attól tart, ez precedenst teremtene a Spanyolországban, különösen Katalóniában aktív szeparatista mozgalmak számára.

"Szeretnék nagyon világosan fogalmazni: Skóciának nincs felhatalmazása arra, hogy az EU-val tárgyaljon. Spanyolország minden olyan egyeztetést elutasít, amelyet nem az Egyesült Királyság kormánya folytat"   -

- mondta a miniszterelnök Brüsszelben az EU 27 állam- illetve kormányfőjének ülését követően, amelyen David Cameron brit kormányfő már nem vett részt.

"A végletekig ellenzem (...).

Ha az Egyesült Királyság kilép (...), Skócia is kilép"

-szögezte le Rajoy.

Brüsszeli következetesség - két éve még a skót függetlenség ellen voltak

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök szerdán Martin Schulzcal, az Európai Parlament elnökével találkozott, és Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével is egyeztet. Brüsszel hirtelen jött megértő közeledése a skót függetlenség-pártiakhoz azért érdekes, mert, amikor 2014-ben az országrészben népszavazást tartottak az elszakadásról, az Unió vezető tisztségviselői hol nyíltan, hol burkoltan, de egyértelműen az egység-párti kampány mögél soroltak be. Az Európai Bizottság akkor még éppen azzal fenyegette a skótokat, hogy

az Egyesült Királyságból való kilépés az EU-ból való távozást is jelenti.

Juncker ezt két éve még azzal toldotta meg, hogy, ameddig ő lesz a Bizottság elnöke, nem lesz további bővítés - tehát, ha a skótok önálló útra lépnek, 2019-ig biztosan nem álmodhatnak a tagságról. Ehhez képest most éppen arról készül tárgyalni Salmonddal, hogyan tudna Skócia önállóan az Unió tagja maradni.

Némi következetesség egyedül Donald Tusk, az Európai Tanács elnökének megnyilvánulásaiban található. A lengyel politikusr nem találkozik Sturgeonnal, mert úgy véli, hogy "ez nem a megfelelő pillanat" a megbeszélésre.

Brüsszeli utazása előtt Sturgeon leszögezte, Skócia szándéka az, hogy az EU tagja maradjon. Elmondta, annak érdekében tesz látogatást uniós intézmények vezetőinél, hogy megtudakolja, hogyan lehetne Skóciát az EU-ban tartani a brit kilépés ellenére.

A Nagy-Britannia EU-tagságáról szóló, június 23-án tartott referendumon a skót szavazók 62 százaléka támogatta az ország bennmaradását, míg 38 százalék voksolt a kilépésre. Ezzel szemben az Egyesült Királyság egészében a választók 51,9 százaléka szavazott a Brexitre és 48,1 százaléka arra, hogy az ország maradjon az EU tagja.
 

A Brexit jó apropó a függetenségre

Az Egyesült Királyság uniós tagságát elutasító népszavazás után

tanulmányozni kell a skót függetlenség lehetőségét,

ha ez az egyetlen módja annak, hogy Skócia megőrizhesse kapcsolatát az Európai Unióval - jelentette ki Nicola Sturgeon skót miniszterelnök szerdán Brüsszelben.

Sajtótájékoztatóján a kormányfő leszögezte, ha van rá mód, hogy Skócia megőrizze az uniós tagságát, ő eltökélt, hogy megtalálja. Mint mondta, nagyon káros lenne Skócia számára, ha a múlt heti brit referendum következtében el kellene hagynia az Európai Uniót

Nicola Sturgeon mindazonáltal hangsúlyozta, hogy nem szabad alábecsülni a skót uniós tagság megtartása előtt álló nehézségeket.