Két hét múlva a zsűri előtt az új Néprajzi Múzeum tervei

A 2015 decemberében kiírt pályázaton többek között a római 21. századi művészeti múzeumot, a MAXXI-t és a Glasgow-i Közlekedési Múzeumot tervező Zaha Hadid mellett a görög fővárosban épült Acropolis Museum és az új kaliforniai Google székház tervezői is ringbe szállnak a létesítmény megtervezéséért.

A tervek szerint 2019-ben nyitja majd meg kapuit az Ötvenhatosok terén a Néprajzi Múzeum új otthona (aminek eredeti látványtervei leginkább egy '70-es évekbeli művelődési ház stílusát idézték - a szerk.).

Az egykori Kúria szűkös, múzeumnak alkalmatlan épületében működő intézmény átköltöztetésétől a Liget Projekt tervezői azt várják, hogy méltóbb környezetbe kerülhetnek az eddigi tárlatok, ám úgy tűnik, a rendkívül sok szakmai és civil aggályt felvető ötlet egyelőre nem talált pozitív lakossági fogadtatásra.

A Liget Budapest Projekt keretében eddig két új épület megvalósításáról született döntés, melyeket japán építészek terveznek. Az elbontandó, volt Hungexpo irodaházak helyén épülő Magyar Zene Házát Sou Fujimoto, a Petőfi Csarnok helyén felépülő Új Nemzeti Galériát pedig a SANAA építésziroda elgondolásai alapján készülhet majd el.

A beérkező pályaműveket 11 tagú, magyar és nemzetközi múzeumi és építészeti szakemberekből álló zsűri bírálja el, az eredményhirdetés várhatóan 2016 májusában lesz.