Két világ határán

 A ház egyik nyílása, az ablak nem pusztán nyílászáró a magyar néphagyományban, hanem átjárót képez a belső és a külső világ, valamint a földi lét és a túlvilág között.

A magyar néphit szerint az ablakok válaszfalat alkotnak a valóságos és a szellemi világ között. Fontos helye van a szerelmi jóslásoknak, rajta keresztül pillantják meg a lányok jövendőbelijüket. Az ablak titkos bejáratul is szolgált régen a kedves házába.  

Halálos veszedelem

Ezen kívül az emberi élet végének is az állomása, régen ugyanis a halottat nem az ajtón vitték ki, hanem az ablakon keresztül adták ki. Ezzel a módszerrel akarták félrevezetni a halált. Még ma is él az a szokás, hogy a halál pillanatában az összes ablakot kinyitják, hogy a lélek akadálytalanul távozhasson a házból, majd kis idő múltán ismét becsukják őket, hogy a halott szelleme vissza ne térjen kísérteni. A hirtelen kinyílt ablak rosszat jelent, van, ahol közelgő halált jósolnak, máshol szellemek jelenlétére következtetnek. A lakóház biztonsága érdekében és a halál félrevezetésére az ablakok valaha befelé, a kertre, az udvarra nyíltak. Amióta bejött az a szokás, hogy az ablakok az utcára néznek, megpróbálták a külső ablakokat mágikus faragásokkal díszíteni, hogy távol tartsák a gonosz erőket.

Tiltások, babonák

Az ablakhoz nagyon sok babonás hiedelem kötődik. Nem szabad például az ablakból halottas menetet nézni, mert aki ilyet lát, hamarosan meghal. Ha valaki egy gyermeket ad ki az ablakon keresztül, azért a gyerekért hamarosan eljön a kaszás. Az újhold különös nap volt a régi emberek életében. Ha valaki ablaküvegen keresztül először pillantja meg az újholdat, akkor ki kell fordítania a zsebeit vagy a kézitáskáját, és kiszedni belőlük minden ezüst tárgyat, mert akkor a következő napokban jól alakulnak a dolgai. Szent György napja előtt nem szerencsés ablakot nyitni, nehogy a vetést elverje a jég. A szegedi öregek szerint nem jó az ablakot éjszakára nyitva hagyni, mert a halottak ilyenkor tartják a miséjüket, búcsújukat, és könnyen betévedhetnek.

Gyógyító ablak

A néphit szerint az ablak nemcsak a gonoszokat tartja távol, hanem gyógyerővel bír; elmúlik a szemölcs, a sömör és más bőrelváltozás, ha a sebet az ablakra lecsapódott párával kenegetik. Ez a begyulladt szem esetén is hatásos gyógymód. Az eredményes munkavégzéshez nem szabad se szemben, se háttal lenni az ablaknak. Szemben ülve sokszor elkalandozik a figyelmünk, ha pedig háttal vagyunk, akkor hiányzik mögülünk a biztonságot jelentő támasz, és határozatlanná, bizonytalanná válhatunk döntéseinkben és munkánkban egyaránt.

B