Ketyeg a bomba Jászberény alatt

Egy vezetői döntés miatt Jászberény 750 millióval tartozik, a Jobbik a felelősök megnevezését követeli.   

Helyszíni riportunkból kiderül, a város magán viseli az elmúlt 25 év magyar közéletének összes képtelen motívumát. Az elhibázott vezetői döntésektől kezdve, az önmaguk baklövését vizsgálni készülő politikusokon keresztül egészen a nyilvánosság semmibevételéig.

Január 26-án a város képviselő-testületét arról tájékoztatta a fideszes polgármester, dr. Szabó Tamás, hogy Jászberény számára kedvezőtlen ítélet született a Dalkia Zrt. (mai nevén Veolia Zrt.) által az önkormányzat ellen indított peres eljárásban, ennek következtében 750 millió forintot (400 millió+Áfa és 200 millió perköltség) kell átutalnia a városi kórház egykori üzemeltetéséért felelős cégnek.

A tisztánlátás végett: Jászberény éves költségvetése 6,5 – 6,7 milliárd forint, tehát ez a kiesés igen jelentős, másrészről, mivel a tartozás jelenleg is fennáll, a késedelmi kamat naponta 120.000 forint plusz költséget jelent.

Hogy jutott ebbe a tragikus helyzetbe a jászsági város?

Jászberény önkormányzata 2000-ben kötött szerződést a Prometheus Zrt.-vel, hogy a városi Szent Erzsébet kórház számára biztosítson energetikai szolgáltatást. Azonban 2008-ban a kórház gazdasági hátterét átalakították, és a működtetést két 100 százalékban önkormányzati tulajdonú vagyonkezelő nonprofit cég vette át. Egyébként még ezzel sem lett volna különösebb probléma, ha valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva, az akkori szocialista polgármester és fideszes többségű testület ne gondolta volna úgy, hogy semmisnek tekinti a fennálló szerződéseket.

Már pedig ezt tette, miközben még 2008-ban is arra figyelmeztették a városvezetést, hogy ha felbontják a Dalkiával (akkor már ez a cég tulajdonolta a Prometheus üzemeltetési jogait) megkötött kontraktust, nagy baj lehet. Ugyanis a megállapodás hosszú távra szólt (15 év), valamint az üzemeltető által már beszerelt energetikai eszközök is konkrét veszteséget jelentenének a Dalkiának.

Nem maradt más, mint a pereskedés.

Szabó polgármester úr, aki 2010 óta Jászberény első embere, egy korábbi sajtótájékoztatón elismerte, hogy azért vállalták a pert, mert biztosak voltak az igazukban, mint elmondta: a fideszes többség úgy gondolta, nemcsak az igazság áll mellettük, hanem a jog is.

A fenti gondolatsor még meghökkentőbb, ha tudjuk, a Dalkia többször is felajánlotta, hogy ha kap 150 millió fájdalomdíjat, eltekint a további jogi lépésektől, azonban ebbe nem ment bele a rendkívül magabiztos Fidesz, így jelenleg 600 millióval több terheli a városi költségvetést.

Mikor elindultunk a Jászberénybe, arra számítottunk, hogy legalább úttorlaszokat látunk, amelyeken a helyiek a vezetőik felelősségre vonását követelik, ezzel szemben inkább némi érdektelenséggel találkoztunk. Nem reprezentatív felmérésünkből kiderült, hogy a helyi (önkormányzati kézben lévő) sajtó nem igazán törekedett arra, hogy a mindenkihez eljusson ennek a kínos ügynek a végkifejlete. A kedvencünk az a férfi volt, aki a közpénzből megjelenő Jászkürt újságra hivatkozva fejezte ki kétségeit a tartozás meglétéről. Ugyanakkor, akik tisztában voltak a 750 milliós mínusszal, felháborítónak nevezték ezt a helyzetet, ám nagyjából azzal is egyetértettek, hogy mivel a város nem tudja kifizetni önerőből ezt a pénzt, az ostor úgyis a kisembereken fog majd csattani.

Nyilvánvalóan, egy ekkora bakit nem lehet sokáig eltitkolni a közösség elől, mindenesetre egy próbát megér.

Biztató értesüléssel egy bolti eladó szolgált. Ő elmondta, hogy bár nem követte a híreket, de arról hallott, hogy jobbikosok tartanak erről egy tájékoztatót a Városházán, érdeklődjünk tőlük. Megköszöntük az útbaigazítást, de persze korábban mi már egyeztetünk Budai Lóránttal, a nemzeti párt jászberényi elnökével, aki Bobák Zsolt képviselőtársával közösen tartott kedden rendkívüli sajtótájékoztatót a Városházán.

Csak úgy sorjáztak bennünk a kérdések. Hogy képzelhette egy felelősen gondolkodó városvezetés, hogy ha egyoldalúan felbont egy nagy értékű szerződést, annak nem lesz pénzügyi következménye? Hogyan tudja ezt az irdatlan összeget visszafizetni Jászberény? Hitelt vesz föl? Besegít a magyar állam? Spórolnak a szociális juttatásokon? S vajon megállapítható-e politikai vagy büntetőjogi felelősség a 750 millió forintos tartozás kapcsán?

Bobák Zsolt, jobbikos politikus arra emlékeztette a hallgatóságot, hogy bár – igaz a nemzeti párt kezdeményezésére – a polgármester egy 7 fős vizsgálóbizottság felállítása mellett döntött, de a grémiumban olyan képviselők is ülnek majd, akik konkrét szerepet játszottak a 2008-as döntésben, hiszen már akkor is a kormánypárti többség tagjai voltak. Hogyan lehet így pártatlan a vizsgálat? – fejezte ki aggályait Bobák.

Azonban a személyi átfedéseken túl van még más kifogásolni való is a vizsgálóbizottsággal kapcsolatban – hívta fel a figyelmet a képviselő -, ugyanis Szabó polgármester (illetve Tamás Zoltán bizottsági elnök) zárt ülésen tárgyalná a részleteket, azonban a Jobbiknak feltett szándéka, hogy a jászberényiek is megismerjék az életüket befolyásoló döntés hátterét, és a felelősöket.

A szoci is erre pályázott, de a fideszes többség vitte a bankot

- Valójában ez egy végtelenül egyszerű történet – jelentette ki Budai Lóránt. Mint elmondta, 2008-ban valaki egy hibás döntést hozott, a jegyzőkönyvek átvizsgálásából erre fényt is lehet deríteni, ehhez nem szükséges egy félévig tartó bizottságosdi. Véleménye szerint a Jászberényben történtek a magyar politika elmúlt 25 évének tökéletes kórtörténetét adják meg; 2000-ben az SZDSZ-es vezetés köt egy Jászberény számára előnytelen szerződést a kórház üzemeltetésére, 2008-ban a szocialista Gedei József polgármester és a fideszes többség kapitálisát hibázik, majd 2015-ben a Jobbik rendet tesz a városban.

A Városházán beszélgetve egyébként megtudtuk, egy neve elhallgatását kérő, a helyi ügyeket jól ismerő forrásunktól, hogy 2008-ban nemcsak a Fidesz, de jellemző módon Gedei is el akarta zavarni a Dalkiát, azonban végül a jelenlegi kormánypárt érdekeltségi körébe tartozó cégnek sikerült átvenni a Szent Erzsébet kórház üzemeltetését.

Budai leszögezte: az egyik legnagyobb gond, hogy ennek a tartozásnak a ténye alig kap nyilvánosságot, pedig már a jelenlegi költségvetés is ingatag lábakon áll. Véleménye szerint az emberek jogosan félnek attól, hogy ez az óriási teher kiadáscsökkentést illetve adóemelést eredményezhet, majd hozzáfűzte, a Jobbik partner abban, hogy olyan megoldást találjon a képviselő-testület, amely a jászberényiek pénztárcáját minél kisebb mértékben érinti.

Szükség van a közösség erejére

- Hogyan tud a Jobbik nyomást gyakorolni, hiszen az elmondottakból az derül ki, hogy nagy az esélye annak, hogy vizsgálóbizottságban elmismásolják majd az ügyet – tettük fel a kérdést.

A legerősebb ellenzéki párt jászberényi elnöke válaszában három szempontot emelt ki. Az egyik a nyilvánosság kérdése; Budai kijelentette, hogy hiába is próbálja őket elhallgattatni a helyi média, a Jobbik igyekszik kitörni ebből a karanténból, ezért is tartja szükségesnek, hogy a közösség előtt zajlódjon le a vizsgálat. Megjegyezte azt is, hogy nincsenek illúzióik a bizottságosdival kapcsolatban, már csak a pártatlanság hiánya miatt sem (úgy tudni, ő lesz ott az egyedüli ellenzéki képviselő), éppen ezért a Jobbik jogászaihoz fordult szakmai segítségért, mivel egyértelmű, nem elegendő, hogy a képviselők, zárt ülésen a korábbi döntésüket vizsgálgassák. Emlékeztettet arra is, hogy a nemzeti párt elítéli a politikusbűnözést, és ha Jászberény esetében beigazolódik ez a gyanú, akkor követelik, hogy a bűnösök a saját vagyonukkal feleljenek.

Azonban fontosnak tartotta elmondani, hogy a Jobbik küzdelméhez szükség van a közösség erejére, támogatására is; ezért tiltakozó megmozdulást szerveznek a Városháza elé, ahol a jászberényiek nemcsak pontos képet kaphatnak a helyzetről, de kifejezhetik jogos felháborodásukat is a városvezetéssel szemben, ezzel párhuzamosan kifejtette a párt szándékát: szívesen veszik a civil szervezetek szakmai segítségét is.

Jászberényben szerdán késő délután ül össze először a vizsgálóbizottság, ha nem találnak a helyzetre megoldást - amire persze kicsi az esély –, csütörtök reggelre újabb 120 ezer forinttal lesz több a város tartozása.

Ketyeg a bomba Jászberény alatt.