Férfi kézi-VB: Elment mellettünk a világ

Csupán a 10. helyen végzett válogatottunk.

Nem lehet azzal vádolni az együttest, hogy ne tettek volna meg mindent a világbajnokság alatt. A probléma nem itt van, sajnos ez a csapat jelenleg valóban ennyire képes. Kijózanító volt, hogy már az első mérkőzésen is csak döntetlenre tudtuk menteni a mérkőzést az ellen az Argentína ellen, akit 4 évvel korábban 9 góllal is legyőztünk.

Sajnos ez az együttes nincs már azon a szinten, hogy elvárható legyen tőlük az olimpiai részvétel. A csapat húzóemberei közül, Nagy László 37, míg Illyés Ferenc 36 esztendős. Ráadásul mindkettőjüknek ez volt az utolsó válogatott tornája.

Pedig van egy mag, aki köré lehetne építeni egy csapatot. Ez a világbajnokság rámutatott arra, hogy a Balogh Zsolt, Lékai Máté páros mellé hamar felnőhet Máthé Dominik és Juhász Ádám is. A gond az, hogy a játékosaink nem felelnek meg a modern kézilabda jelenlegi követelményeinek. Vladan Matics szövetségi kapitány szerint a jövőben olyan játékosokra lenne leginkább szükség, akik támadásban és védekezésben is egyaránt bevethetőek.

Minél kevesebb cserére van szükség. Olyan játékosok kellenek, akik tudnak játszani mindkét irányban tizenöt percig, majd jön helyettük egy velük egyenrangú csere. Csoda volt, hogy idáig bírtuk ennyi cserével. Tudomásul kell venni, jelenleg ez volt a legerősebb magyar keret, még egy-két játékost be lehet rakni vagy kivenni, de ez van – nyilatkozta Matics az M4Sportnak.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a hazai kézilabda az utóbbi években rendkívül rossz irányba indult el. A Szeged és a Veszprém együttesében a magyar fiatalok szerepeltetését feláldozták az eredményesség érdekében. És bár az elmúlt 10 évben jelentősen több pénzből gazdálkodhatnak az egyesületek, sajnos ezt a többletet nem az utánpótlás fejlesztésre fordítják, hanem az egyre drágább légiósok megfizetésére.

Míg a válogatott korábban mindig a Szegedre és a Veszprémre épült, addig a mostani 16 fős keretben összesen 7 játékos képviselte ezt a két együttest. Több olyan játékos is volt, aki nem játszik a kézilabda elitjének számító Bajnokok Ligájában, így pedig nem kapja meg azt a meccsterhelést, amely szükséges lenne a világ élvonalához.

Ha nem akarunk a 2024-es párizsi olimpiáról is lemaradni, akkor itt volna az ideje, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség eldöntse, hogy a nemzeti együttes vagy a klubcsapatok eredményessége-e a fontosabb.

Elméleti esély: így juthat ki az olimpiára a férfi kéziválogatott

A csapat a jelenleg is zajló német-dán közös rendezésű világbajnokságon a tizedik helyen végzett, mivel szerdán véget ért számára a középdöntő. Az MTI ezután elkezdte a fociból már jól ismert matekot és kiszámolták, hogy hány csillag együttállása szükséges ahhoz, hogy elérhető legyen az olimpia. Elméletileg a vb 2-7.