Kezünkben a Fidesz ifi csapatának haditerve: disznóvágás, wellness, egyetemfoglalás

Más politikai szervezetek ifjúsági tagozatai erősödnek, a fiatalok apolitikusak, a kormányzattal szemben kifejezetten ellenségesek.

Új vezetőt választ a Fidelitas hatvan százaléka

Tisztújítást tart a budapesti Fidelitas, a Fidesz fővárosi ifjúsági szervezete. A Fidelitas aktív tagságának közel hatvan százalékát Budapest 23 kerülete adja. Többen is jelentkeztek irányítói tisztségre, élesedik a házon belüli verseny, tehát kampány is van. Majdnem úgy, mint a pártok között. Így szóba kerültek a nehézségek, a megoldások, az ígéretek is. Több csapat illetve személy szállt bele a küzdelembe. Kerékgyártó Gábor ügyvezető budapesti Fidelitas elnök szerint egy politikai ifjúsági szervezetben ez így helyes, de azért van néhány közös nevező. Megkerestünk egypár meg nem nevezett személyt, akik készséggel álltak rendelkezésünkre, így számos bennfentes értesüléshez jutottunk hozzá.

Kiderült, hogy embert próbáló feladat előtt áll a Fidelitas. A szervezeten belüli civódás megterhelte a szervezetet, sok barátságot, emberi kapcsolatot tett tönkre. A Fidelitas látja, hogy korosztályának horizontján eközben más politikai szervezetek ifjúsági tagozatai erősödnek. Böröcz László országos Fidelitas elnök szerint a fiatalság körében nem mutatható ki egyértelműen a Jobbik előnye. Ezzel szemben a budapesti Fidelitas élére az a személy a legesélyesebb, aki egyenesen és tökösen kimondta, hogy:

„Meg kell mutatnunk, hogy a jobb oldal a 16 és 35 év közt hazánkban mi vagyunk.”

Ezért a Fidelitas vezetőjelöltjei szerint:

a.) Szükség van közös csapatépítő programokra, ezek között van szerényebb bográcsozás, disznóvágás, de pókerest, wellness is vagy kedvezményes látogatás a Gellért fürdőbe. Itt majd el lehet pöfékelni a békepipát, illetve külsős embereket is be lehet vonzani a tagságba.

b.) Kiüresedett a Budapesti Választmány, a budapesti elnökök találkozója, ezeknek a testületeknek jelen pillanatban nincs érdemi szerepe, ezt „izgalmasabbá” kell tenni. Segíteni akar a Fidelitas a kormánynak, de a problémák megismeréséhez: ötleteket gyűjt.

c.) Vissza kell térni az értékekhez, a hagyományokhoz. Beszélni kell: aktuálpolitikáról, a tagság személyes életéről vagy például a roma fiatalok integrálásáról.

Partraszállás az egyetemeken

„A pártpolitizálás beengedése az egyetemekre közelebb hozza a fiatalokat a politikához!"

– ez a bűvös jelszó most a szervezetben. A Fidelitas tagjai szerint a pártok ifjúsági szervezeteinek egyetemi jelenléte alapvető fontosságú lesz az elkövetkező két évben. Az országos elnökséggel együttműködve kiemelt feladatnak tartják azt, hogy a helyi egyetemekre és főiskolákra megteremtődjön a „bemenetel” lehetősége, az egyetemi jelenlét megalapozása. Böröcz László elnöki programjának megvalósítása érdekében a felsőoktatási intézmények hallgatóinak a megszólítására nagy hangsúlyt fog helyezni a Fidelitas. Ebben segítségére szolgál a Műegyetemtől 50 méterre található 11. kerületi Fidesz-iroda, illetve Vitézy Dávid mint előadó elhívása. Fidelitas-matricás standtól, szórólapozáson, facebookos hirdetésektől, egészen az egyetemi közéletben való pozíciófoglalásáig szólnak az írásba foglalt tervezetek.

A Fidelitas nagy ellenállásba fog ütközni, hiszen a felsőoktatásban az elmúlt években komolyan „divat” lett jobbikosnak lenni, sokan pedig az ország elhagyására készülnek. Másrészt nemrég kiderült, hogy nem támogatják az egyetemi vezetők a Fidelitas kezdeményezését, amely szerint az ifjúsági szervezet bevinné a jelenleg tiltott pártpolitizálást a felsőoktatási intézményekbe. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Nyugat-magyarországi Egyetem egyaránt ellenzi a javaslatot. Utóbbi vezetője a Magyar Nemzet számára hozzátette: az iskolai politizálás tragédiához vezetne, nem véletlenül tiltott. A Fidelitas elkezdett egyeztetni az egyetemi jelenlét lehetőségéről, a baloldali Societas pedig nyitott a párbeszédre.

Izzadságszag

Mindenesetre a Fidelitas nagyon sok fiatalján látszik a bizonytalanság, a zavar, megy az ötletezés. Ez az egész arra emlékezteti jelen cikk íróját, mint amikor a MIÉP vagy az MDF elől előre menekült annak ifjúsági tagozata. Született számos ötlet, hogyan lehetne megmaradni, de igazság szerint az anyapárt megindult a lejtőn, és ez magával rántotta a fiatalügyi társszervezetet is.