Ki a felelős, hogy nincsenek felelősök?

Öt éve történt a vörösiszap-katasztrófa, de nem hogy felelőst nem találtak, de még egy elsőfokú ítélet sem született.

dfgAz első szó mindig az emlékezésé, a második a köszöneté, a harmadik pedig az elszámoltatásé, felelősségre vonásé - mondta Kepli Lajos, a Jobbik szakpolitikusa a kolontári vörösiszap-katasztrófa ötéves évfordulója kapcsán tartott sajtótájékoztatóján.

A politikus megemlékezett a közvetlen és közvetett áldozatokról is - utóbbiak kapcsán emlékeztetett: mintegy tucatnyi - többnyire idős - ember a katasztrófát követő évben hunytak el, kimutatható, hogy haláluk visszavezethető a tározó átszakadására - mondta.

A második szó a köszöneté, a rendvédelmi dolgozóknak, a segítő civileknek, a tudósoknak, és mindenki másnak, akiknek köszönhető, hogy a beavatkozás és elhárítás hatékony volt.

Eltelt öt év, de továbbra sincs egyetlen felelős megnevezve - folytatta Kepli. Az általam vezetett vizsgálóbizottság az egyetlen testület, amely jelentésben felelősöket és okokat nevezett meg, ám az igazságszolgáltatásra várni kell, ami rendkívüli módon aláássa az emberek hitét és az igazságszolgáltatás társadalmi megítélését.

Értjük, hogy bonyolult az ügy és kellő körültekintéssel szeretnék ezt megoldani, de öt év nagyon hosszú idő, a társadalom teljes egysége ítéletet vár, mégpedig szigorú és elrettentő ítéletet - amely példaként állhat a jövőben a hasonló esetek megelőzése érdekében, mindazon veszélyes üzemet üzemeltető személyek esetében.

Ma már persze a kormánypárti politikusok is tudni akarják, kik a felelősök. Azonban - tette fel a kérdést Kepli Lajos - ki a felelős abban, hogy a felelősök a mai napig nincsenek megnevezve. Hiszen öt év után ezt a kérdést is fel kell tenni.

Ki a felelős abban, hogy öt év után még elsőfokú ítélet sincsen, sőt, most még a vádiratot is módosította az ügyészség, így nem is várható, hogy a következő hetekben ítélet szülessen.

Kepli Lajos emlékeztetett Orbán Viktor és Pintér Sándor - katasztrófát követő - 2010-es szavaira, amikor is mind a miniszterelnök, mind a belügyminiszter gyors elszámoltatást ígért, illetve hogy "közérdek", és előfeltétele az, hogy a jövőben ilyen ne történhessen meg.

Nos, ha ez ilyen fontos közérdek - folytatta Kepli - akkor miért kell erre a mai napig - hiába - várni.

A jobbikos politikus emlékeztetett Pintér Sándor 2010-es ígéretére, mely szerint minden vörösiszap-tározót le fognak zárni, majd rekultiválni fogják. Ezzel szemben miért van az, hogy Neszmély borvidék központjában a mai napig van egy rekultiválatlan tározó, és miért csak öt év után tudták az almásfüzitői tározó engedélyét visszavonni - sorolta a kérdéseket Kepli.

Ezekben a kérdésekben a kormány felelőssége megkerülhetetlen. A gyors beavatkozáson és helyreállításon kívül az elszámoltatás is rendkívül fontos - mondta Kepli, aki emlékeztetett: a kormány körülbelül 100 milliárd forint közpénzt költött a helyreállításra. A képviselő szintén Orbán Viktor ígéretére emlékeztetett: a károkozók magánvagyona érintetlen továbbra is.

Az ítélet elmaradása az igazságügyi reform kudarcaként is értelmezhető, hiszen ha elegendő "pénz, paripa, fegyver" állna rendelkezésre a nyomozóhatóságnak és bíróságnak, akkor ez az ítélet már megszületett volna.

Nem fogunk addig hátradőlni, amíg példás ítélet nem születik a témában, a vádlottak pedig nem kerülnek méltó helyükre, a börtönök falai közé - zárta sajtótájékoztatóját Kepli Lajos.